torstai 23. lokakuuta 2014

Kehon pH - hapan vai emäksinen?

En ollut aikaisemmin ajatellut lainkaan oman kehoni pH arvoja ennen kuin luin artikkeleita siitä ja miten se saattaa olla kytköksissä fibromyalgiaan. Kaikki mitä teemme vaikuttaa kehon pH-arvoon - mitä syömme, mitä hengitämme, stressi sekä tunteet. Veren happo-emästasapaino on tiukkaan säädelty aineenvaihdunnassa. Säätely on tärkeää, sillä mikäli elimistö muuttuu liian happamaksi (asidoosi), elimistön toiminta heikkenee. Länsimaille tyypillinen ruokavalio sekä maaperän köyhtyminen aiheuttaa lievää asidoosia.


"Elimistön on tarkoitus olla alkalinen (emäksinen). Koko aineenvaihduntaketjun toiminta on riippuvainen emäksisestä ympäristöstä. Kaikki kehon toiminnot tuottavat kuitenkin happamia kuona-aineita. Myös ruokavaliomme sisältää paljon kehon happamuutta lisääviä ravintoaineita, kuten lihaa, kalaa, viljaa ja maitotuotteita sekä valkoista sokeria, vehnää ja kovia rasvoja. Lisäksi elimistön pH-tasapainoa koettelevat stressi, tupakointi, alkoholi, dieetit, kova fyysinen rasitus tai liikunnan puute sekä lääkkeiden käyttö. Tällainen epätasapaino on omiaan luomaan kaaosta kehon sisäiseen ympäristöön ja avaamaan oven sairauksille. Jatkuva liikahappamuus syövyttää kudoksia ja haittaa lopulta kaikkia solujen toimintoja sydämenlyönneistä aivojen hermostoon. Liikahappamuus aiheuttaa sairautta ja huonovointisuutta."

Itse kiinnostuin tästä niin paljon, että ajattelin mitata oman kehoni pH-arvon. Hieman haasteita tuli tavallisen pH-paperin metsästämisen kanssa, kun sitä ei tietenkään meinannut löytyä mistään juuri nyt kun sitä olisi tarvinnut. Apteekissa myyvät sellaista pH-mittarullaa, mutta sen hinta oli suolainen pientä testausta varten (olisiko ollut yli 40 €). Löysin kuitenkin kotimaisen verkkokaupan, jonka kautta tilasin pH-mittauspaperi liuskana. Loppusummaksi postikulujen kanssa liuskoille tuli 11.84 €. Kehon pH-arvon mittaamiseen tarkoitettuja liuskoja apuna käyttäen voidaan mitata aamulla syljestä sekä virtsasta pH-arvo, joka antaa suuntaa antavan tuloksen kehon pH-arvosta. Kehon pH-arvo pitäisi olla keskiarvoltaan hieman päälle 7 noin viikon pituiselta mittausjaksolla.



Ensimmäisen kerran kun kokeilin liuskaa, tuli tulokseksi 5.8 eli hapan. Toisella mittauskerralla pH oli 6.2. En lähtenyt mittaamaan koko viikon ajalta arvoja, koska oletettavasti kehoni on joka tapauksessa liian hapan. Silloin tällöin ajattelin testata ja katsoa mihin suuntaan pH-arvo heittelee ruokavaliomuutoksen myötä.

Liikahappamuuden oireita

Kehon happamoituminen alkaa ilmentyä seitsemässä vaiheessa:
  • energian puute ja väsymys
  • yliherkkyys ja ärtymys (esim. herkkä vatsa, allergiat)
  • limaneritys ja tukkoisuus
  • tulehdukset
  • pehmytkudoksen kovettumat (esim. SLE, borrelioosi, fibromyalgia, valtimoiden kovettuminen, plakki)
  • haavaumat
  • rappeutuminen (syöpä, sydäntauti, aivohalvaus, AIDS, ALS, MS-tauti, diabetes)
Oireet voivat olla lieviä epätasapainotilan alkuvaiheessa. Ne saattavat ilmetä iho-oireina, päänsärkynä, vilustumisina, poskiontelontulehduksina ja allergioina. Myöhemmin ilmenee vakavampia oireita. Heikentyneet elimet alkavat oireilla ja seurauksena on ongelmia kilpirauhastoiminnassa, lisämunuaisissa, maksassa jne. Eli liikkeelle lähtee aikamoinen oravanpyörä, eikös?


Happoa tuottavia ruokia:
Liha
Maitovalmisteet
Kananmuna
Vilja, erityisesti valkoinen
Kahvi
Hiiva
Alkoholi
Musta tee

Emästä tuottavia ruokia:
Kasvikset
Hedelmät
Marjat
Kaakao
Peruna
Vihreät juomat
Valkoinen tee
Eli tämäkin puoltaa sitä näkemystä, että gluteeniton ruokavalio auttaa fibromyalgiaoireisiin! Paremman ja kattavamman listan löydät täältä (englanniksi): Alkaline-Acid Food Chart

Kehon pH-arvon parantamiseen löytyy valmisteita ihan laidasta laitaan. Luontaistuotekaupoista saa ostaa pH-ta tasapainottavia tabletteja tai jauhetta. Valmistajiakin löytyy varmasti useampia, mutta tunnetuin lienee Pascoe -tuotteet. Itse törmäsin halvempaan vaihtoehtoon, jota löysin ihan Citymarketin luontaistuoteosastolta kylmäkaapista. Kyseessä oli Valmarin sitraattiliuos.



Lähteitä:

maanantai 20. lokakuuta 2014

Uusi ruokavalio - gluteeniton, maidoton ja kananmunaton

Olen nyt vajaan kuukauden ollut maidottomalla, gluteenittomalla ja kananmunattomalla ruokavaliolla ja kyllä vatsa kiittää! Kerroin viime postauksessa tekemästäni ruokayliherkkyystestistä ja siellä erottui juuri nämä kolme ruoka-ainetta viitaten siihen, että olen yliherkistynyt niille. Tein sitten vielä isomman ruokavaliomuutoksen ja pudotin kaikki kolme pois ruokalistalta.

Yllättävän helposti eri tuotteille löytyi korvaava maidoton/gluteeniton versio, kunhan ensin pääsi tutustumaan kauppojen tarjontaan. Rasvaton luomumaito muuttui Alpron kevyeen soijamaitoon ja makuja löytyy myös muitakin esim. manteli-, kookos-, riisi-, hasselpähkinä tai jopa suklaanmakuinen maito. Voi leivän päälle vaihdettiin Floran maidottomaan versioon, kananmunaa sisältävät ruuat saivat väistää ja nyt jätin myös leivän pois ja söin vain muutaman gluteenittoman leivän viikossa. Ihan unelmia ovat pakastealtaasta löytyvät kaurasämpylät, joita on helppo napata yksitellen pakastimesta ja sulattaa mikrossa. Kokeilin myös Cheezlyn valmistamaa mozzarellanmakuista soijajuustoa, joka osottautui yllättävän hyväksi vaihtoehdoksi juustolle. Myös muita makuja oli tarjolla, mutta nettiselailun perusteella mozzarella oli todettu parhaimman makuiseksi.

Jogurtit ja rahkat jätin myös kauppaan, mutta ostin tilalle Yosa-tuotteita. Ennen ruokavaliomuutosta olin syönyt paljon Valion PROfeel-tuotteita ja olin todella positiivisesti yllättynyt, kun Yosan tuoteperheestä löytyi korvaava Sport kauravälipalavalmiste tilalle. Ja koska mielestäni nykyään ihmiset antavat ihan liian vähän positiivista palautetta, lähetin Yosalle postia, jossa kerroin oman positiivisen mielipiteeni heidän tuotteistaan. Yosa valmistetaan Kaarinassa, jossa itsekin asustan. Yhdeksi suosikikseni onkin noussut Sport ananas-appelsiini, joka maistuu raikkaalle ja hedelmäiselle ja sillä käynnistyy päivä hyvin. Sopii myös hyvin välipalaksi päivän aikana.

Ihan mielenkiinnosta lähdin vertailemaan parin Valion profeel ja Yosan Sport tuotteiden ravintosisältöjä. Ja aika samoissa lukemissa mennään, mutta pieniä eroja on havaittavissa. Jokainen tehköön itse omat johtopäätöksensä. Tässä kokoelma taulukoituna tiedoista, joita heidän sivuilta löytyy Valio PROfeel proteiinikerrosrahka omenaValio PROfeel proteiinirahka mustikkaYosa Sport ananas-appelsiini ja Yosa Sport kahvi:



Tähän väliin haluan kuitenkin huomauttaa, että ihan 100 % eliminointia en ole kyseisille tuotteille tehnyt, mutta vähentänyt niiden käyttöä radikaalisti. Mikäli jokin ruoka sisältää pienen määrän kyseisiä tuotteita, olen saattanut syödä sen joka tapauksessa. Gluteenittoman leivän päälle olen laittanut siivun edamia ilman, että se olisi haitannut vatsan toimintaa. Suurimmat muutokset ovat kuitenkin arkitavoissa, joista puhuin tuossa ylempänä. Maidon suhteen olen ollut kriittisempi ja vältellyt sitä mahdollisimman hyvin. Tavalliset arkiruoat on todella helppo muuttaa gluteenittomiksi tai maidottomiksi. Toisessa blogissani löytyy ohjeita gluteenittomaan ruokavalioon. Esimerkiksi lasagne syntyy helposti gluteenittomana ja maidottomana versiona ja maku on silti todella hyvä. Rohkeasti vain kokeilemaan!