"Elimistön on tarkoitus olla alkalinen (emäksinen). Koko aineenvaihduntaketjun toiminta on riippuvainen emäksisestä ympäristöstä. Kaikki kehon toiminnot tuottavat kuitenkin happamia kuona-aineita. Myös ruokavaliomme sisältää paljon kehon happamuutta lisääviä ravintoaineita, kuten lihaa, kalaa, viljaa ja maitotuotteita sekä valkoista sokeria, vehnää ja kovia rasvoja. Lisäksi elimistön pH-tasapainoa koettelevat stressi, tupakointi, alkoholi, dieetit, kova fyysinen rasitus tai liikunnan puute sekä lääkkeiden käyttö. Tällainen epätasapaino on omiaan luomaan kaaosta kehon sisäiseen ympäristöön ja avaamaan oven sairauksille. Jatkuva liikahappamuus syövyttää kudoksia ja haittaa lopulta kaikkia solujen toimintoja sydämenlyönneistä aivojen hermostoon. Liikahappamuus aiheuttaa sairautta ja huonovointisuutta."
Itse kiinnostuin tästä niin paljon, että ajattelin mitata oman kehoni pH-arvon. Hieman haasteita tuli tavallisen pH-paperin metsästämisen kanssa, kun sitä ei tietenkään meinannut löytyä mistään juuri nyt kun sitä olisi tarvinnut. Apteekissa myyvät sellaista pH-mittarullaa, mutta sen hinta oli suolainen pientä testausta varten (olisiko ollut yli 40 €). Löysin kuitenkin kotimaisen verkkokaupan, jonka kautta tilasin pH-mittauspaperi liuskana. Loppusummaksi postikulujen kanssa liuskoille tuli 11.84 €. Kehon pH-arvon mittaamiseen tarkoitettuja liuskoja apuna käyttäen voidaan mitata aamulla syljestä sekä virtsasta pH-arvo, joka antaa suuntaa antavan tuloksen kehon pH-arvosta. Kehon pH-arvo pitäisi olla keskiarvoltaan hieman päälle 7 noin viikon pituiselta mittausjaksolla.
Ensimmäisen kerran kun kokeilin liuskaa, tuli tulokseksi 5.8 eli hapan. Toisella mittauskerralla pH oli 6.2. En lähtenyt mittaamaan koko viikon ajalta arvoja, koska oletettavasti kehoni on joka tapauksessa liian hapan. Silloin tällöin ajattelin testata ja katsoa mihin suuntaan pH-arvo heittelee ruokavaliomuutoksen myötä.
Kehon happamoituminen alkaa ilmentyä seitsemässä vaiheessa:
- energian puute ja väsymys
- yliherkkyys ja ärtymys (esim. herkkä vatsa, allergiat)
- limaneritys ja tukkoisuus
- tulehdukset
- pehmytkudoksen kovettumat (esim. SLE, borrelioosi, fibromyalgia, valtimoiden kovettuminen, plakki)
- haavaumat
- rappeutuminen (syöpä, sydäntauti, aivohalvaus, AIDS, ALS, MS-tauti, diabetes)
Happoa tuottavia ruokia:
Liha
Maitovalmisteet
Kananmuna
Vilja, erityisesti valkoinen
Kahvi
Hiiva
Alkoholi
Musta tee
Emästä tuottavia ruokia:
Kasvikset
Hedelmät
Marjat
Kaakao
Peruna
Vihreät juomat
Valkoinen tee
Eli tämäkin puoltaa sitä näkemystä, että gluteeniton ruokavalio auttaa fibromyalgiaoireisiin! Paremman ja kattavamman listan löydät täältä (englanniksi): Alkaline-Acid Food Chart
Kehon pH-arvon parantamiseen löytyy valmisteita ihan laidasta laitaan. Luontaistuotekaupoista saa ostaa pH-ta tasapainottavia tabletteja tai jauhetta. Valmistajiakin löytyy varmasti useampia, mutta tunnetuin lienee Pascoe -tuotteet. Itse törmäsin halvempaan vaihtoehtoon, jota löysin ihan Citymarketin luontaistuoteosastolta kylmäkaapista. Kyseessä oli Valmarin sitraattiliuos.
Lähteitä: