lauantai 19. huhtikuuta 2014

Fibromyalgian alkeet - Syyt, toteaminen ja oireet

Fibromyalgia tulee sanoista fibro, joka tarkoittaa sidekudosta ja myalgia, joka kuvaa kipua lihaksissa. Sairastuneet kokevat kipua siis lihaksissa sekä sidekudoksissa. Näiden lisäksi fibromyalgiaa sairastavat ihmiset kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta sekä jatkuvasta uupumisesta. Lisäksi saattaa esiintyä erilaisia psyykkisiä ja neurologisia oireita. Oireet ovat hyvin laajakirjoisia ja vaihtelevat eri ihmisten välillä ja tämän takia puhutaankin yleensä oireyhtymästä. Sairasu luetaan kuuluvaksi reumasairauksiin, mutta varsinaisesta reumasairaudesta ei kuitenkaan ole kyse. Lisää voit lukea täältä: Suomen reumaliitto.

Yleensä fibromyalgia yhdistetään vanhempiin ihmisiin, varsinkin keski-iän ylittäneisiin naisiin ja sitä esiintyy melko harvoin lapsilla ja nuorilla. Joidenkin arvioiden mukaan fibromyalgiaa sairastaa 2-5 % väestöstä. Itse epäilen oireyhtymän diagnosoinnin vaikeuden ja sen aliarvostuksen takia, että luku saattaa olla jopa hieman korkeampi. Ei pidä kuitenkaan väittää, etteikö sairautta ole olemassa. Ja etteikö sitä voisi esiintyä nuoremmillakin. Itse en ole vielä ylittänyt keski-ikää, diagnoosin saadessani olin 30.

Sairauteen johtavat syyt

Mitään yksiselitteistä syytä taudin puhkeamiselle ei ole löydetty vaan sairauden taustalla uskotaan olevan monien tekijöiden summa. Näiden seurauksena syntyy ns. keskushermoston herkistyminen, jolloin kehon kipukynnys alenee ja henkilökohtaiset sekä sosiaaliset paineet koetaan ruumiillisina oireina, erityisesti kipuna. Myös kosketus voidaan tulkita herkistyneen kipukynnyksen takia kipuna. Yhdeksi fibromyalgian syyksi on epäilty pitkäaikaisen stressin aiheuttamaa pahaa mieltä ja ahdistusta. Stressin lähteenä voi olla toistuva ja jatkuva ulkoinen ärsyke, kuten stressiä aiheuttava työ, kiire, liikenne, melu, ihmissuhteet, rahahuolet tai työttömyys.

Oireet

Kuten jo sanottu, vaihtelevat fibromyalgian oireet eri henkilöiden välillä. Ihmiset kokevat kipua eri tavalla ja reagoivat siihen eri tavalla. Mutta yhteisiä piirteitä sairaudelle on löydetty:
 • eri kehon osissa tuntuva lähes jatkuva kipu, kipua kuvaillaan kolottavana, polttavana, kirvelevänä tai viiltävänä
 • kipu pahenee kylmässä, kosteassa ja vetoisessa ympäristössä
 • saunan lämpö voi lievittää kipua, mutta saunan jälkeen kivut pahenevat (saunakrapula)
 • psyykkinen stressi pahentaa myös kipuaistimuksia
 • väsymys
 • uupumus
 • voimattomuus
 • turvotuksen ja puutumisen tunteet
 • päänsärky, myös jännityspäänsärky ja migreeni
 • kuukautiskivut
 • ärtyneen suolen oireyhtymä
 • lepoa antamaton uni

Toteaminen

Fibromyalgian toteaminen perustuu henkilön kokemiin oireisiin ja lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen. Tautia selvitettäessä on otettava huomioon suuri joukko muita sairauksia, jotka aiheuttavat kipuoireita, joita ovat anemia, kilpirauhasen toimintahäiriöt, polymyalgia rheumatica ja vaihdevuosiin liittyvät oireet. Nivelten yliliikkuvuus on myös syytä selvittää. Valitettavasti monet joutuvat loputtomaan kierteeseen erilaisia lääketieteellisiä tutkimuksia. Nämä sairaudet tulee poissulkea ennen lopullisen diagnoosin tekemistä. Fibromyalgiaa ei voida todeta verikokeilla, sillä se ei aiheuta muutoksia laboratoriotuloksissa. Itselläni verikokeiden tulokset olivat kuin mallikansalaisella, lääkärikin totesi ettei parempia tuloksia voisi olla.

Fibromyalgiassa esiintyy lisäksi kipupisteitä eripuolilla kehoa, jotka ovatsairastuneilla hyvin herkät. Sormin painaessa kohdat ovat erityisen arkoja ja painamisen jälkeen kipu jää pitkäksi aikaa kolottamaan. Kohtia on yhteensä 18 ja diagnoosi edellyttää, että vähintään 11 näistä pisteistä on arkoja.

Kuva lainattu osoitteesta: Yle - Akuutti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti