"Elimistön on tarkoitus olla alkalinen (emäksinen). Koko aineenvaihduntaketjun toiminta on riippuvainen emäksisestä ympäristöstä. Kaikki kehon toiminnot tuottavat kuitenkin happamia kuona-aineita. Myös ruokavaliomme sisältää paljon kehon happamuutta lisääviä ravintoaineita, kuten lihaa, kalaa, viljaa ja maitotuotteita sekä valkoista sokeria, vehnää ja kovia rasvoja. Lisäksi elimistön pH-tasapainoa koettelevat stressi, tupakointi, alkoholi, dieetit, kova fyysinen rasitus tai liikunnan puute sekä lääkkeiden käyttö. Tällainen epätasapaino on omiaan luomaan kaaosta kehon sisäiseen ympäristöön ja avaamaan oven sairauksille. Jatkuva liikahappamuus syövyttää kudoksia ja haittaa lopulta kaikkia solujen toimintoja sydämenlyönneistä aivojen hermostoon. Liikahappamuus aiheuttaa sairautta ja huonovointisuutta."
Itse kiinnostuin tästä niin paljon, että ajattelin mitata oman kehoni pH-arvon. Hieman haasteita tuli tavallisen pH-paperin metsästämisen kanssa, kun sitä ei tietenkään meinannut löytyä mistään juuri nyt kun sitä olisi tarvinnut. Apteekissa myyvät sellaista pH-mittarullaa, mutta sen hinta oli suolainen pientä testausta varten (olisiko ollut yli 40 €). Löysin kuitenkin kotimaisen verkkokaupan, jonka kautta tilasin pH-mittauspaperi liuskana. Loppusummaksi postikulujen kanssa liuskoille tuli 11.84 €. Kehon pH-arvon mittaamiseen tarkoitettuja liuskoja apuna käyttäen voidaan mitata aamulla syljestä sekä virtsasta pH-arvo, joka antaa suuntaa antavan tuloksen kehon pH-arvosta. Kehon pH-arvo pitäisi olla keskiarvoltaan hieman päälle 7 noin viikon pituiselta mittausjaksolla.
Ensimmäisen kerran kun kokeilin liuskaa, tuli tulokseksi 5.8 eli hapan. Toisella mittauskerralla pH oli 6.2. En lähtenyt mittaamaan koko viikon ajalta arvoja, koska oletettavasti kehoni on joka tapauksessa liian hapan. Silloin tällöin ajattelin testata ja katsoa mihin suuntaan pH-arvo heittelee ruokavaliomuutoksen myötä.
Kehon happamoituminen alkaa ilmentyä seitsemässä vaiheessa:
- energian puute ja väsymys
- yliherkkyys ja ärtymys (esim. herkkä vatsa, allergiat)
- limaneritys ja tukkoisuus
- tulehdukset
- pehmytkudoksen kovettumat (esim. SLE, borrelioosi, fibromyalgia, valtimoiden kovettuminen, plakki)
- haavaumat
- rappeutuminen (syöpä, sydäntauti, aivohalvaus, AIDS, ALS, MS-tauti, diabetes)
Happoa tuottavia ruokia:
Liha
Maitovalmisteet
Kananmuna
Vilja, erityisesti valkoinen
Kahvi
Hiiva
Alkoholi
Musta tee
Emästä tuottavia ruokia:
Kasvikset
Hedelmät
Marjat
Kaakao
Peruna
Vihreät juomat
Valkoinen tee
Eli tämäkin puoltaa sitä näkemystä, että gluteeniton ruokavalio auttaa fibromyalgiaoireisiin! Paremman ja kattavamman listan löydät täältä (englanniksi): Alkaline-Acid Food Chart
Kehon pH-arvon parantamiseen löytyy valmisteita ihan laidasta laitaan. Luontaistuotekaupoista saa ostaa pH-ta tasapainottavia tabletteja tai jauhetta. Valmistajiakin löytyy varmasti useampia, mutta tunnetuin lienee Pascoe -tuotteet. Itse törmäsin halvempaan vaihtoehtoon, jota löysin ihan Citymarketin luontaistuoteosastolta kylmäkaapista. Kyseessä oli Valmarin sitraattiliuos.
Lähteitä:
Hitsit kuinka monipuolinen blogisi on sisällöltään! :D Liityn lukijaksi ehdottomasti koska itsekin kärsin fibromyalgiasta ja varmasti tulen lukemaan kaikki postauksesi! :/ Kiinnostaisiko jakaa kokemuksia ja kenties etsiä tietoa yhdessä? En esimerkiksi huomannut postausta ensisilmäyksellä suht. uudesta, amerikkalaisesta tutkimuksesta jossa esitetään että fibromyalgian syy voisi olla verisuonissa :)
VastaaPoistahttp://mackoin.blogspot.fi/2014/10/herra-fibro-kuka-sina-olet.html
Oma postaukseni sairaudenkuvastani ja blogini kautta löytyy myös yhteystiedot jos kiinnostaa :) Olisi mukavaa jutella jonkun toisen fibromyalgia-potilaan kanssa, vertailla kokemuksia, oireita yms ja voisi olla kenties sinullekin hyödyksi kun tätä blogia kerta kirjoittelet :D
Hei ja pahoittelut pitkästä vastausajasta. Töissä ollut vähän hektistä eikä iltaisin enää ole jaksanut koneella istua. Mutta todella kiva kuulla tällaista palautetta! Kiitos siitä :)
PoistaTuosta amerikkalaisesta tutkimuksesta en olekaan lukenut aikaisemmin. Täytyy kyllä lukea siitä tarkemmin. Muutenkin viime aikoina tullut paljon uutta tietoa sairaudesta ja sen syntymekanismeista. Vielä kun ehtisi ja jaksaisi selvitellä ja tutkia asioita itse. Mutta kiitos vinkistä, se voisi olla yksi seuraavista tutkimuskohteistani. Ja mikäli muitakin asioita tulee mieleen, niin voidaan yhdessä niitä käydä läpi.
Mun on pitänyt jo pidemmän aikaa kirjoittaa postausta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, joka tuntuu olevan aika yleinen fibromyalgiaa sairastavilla. Itselläni todettiin nyt syksyllä subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta ja sain siihen thyroxin-lääkityksen. Toistaiseksi lääkitys on toiminut myös fibromyalgiaoireisiinkin ja ne ovat vähentyneet selvästi. Tämäkin aihe voisi kiinnostaa useaa fibromyalgiaa sairastavaa henkilöä.
Moi! Ja kiitos monipuolisesta blogistasi! Mullakin on fibro ja sen lisäksi CFS joka on aika paljon samanlainen kuin fibro mutta toisaalta myös erilainen, varsinkin hoitomuotojen suhteen. Lueskelin blogiasi taaksepäin ja jäi kiinnostamaan koitko saavasi apua MSM-jauheesta? Itselläni se auttaa kipuihin pahoina kipukausina ja olen käyttänytkin sitä kausittain, lähinnä talvisin. Sun blogiisi viitattiin Fibromyalgiaryhmä kaikille-sivustolla ja oli kiva löytää se sieltä :) Mun blogissa käsittelen fibroa muiden mun elämäni asioiden joukossa jos kiinnostaa vilasta :) http://vakauttaja.blogspot.com
VastaaPoistaHei ja kiitos positiivisista sanoista! Lämmittää aina mieltä, kun joku toinen löytää kirjoituksista jotain iloa ja hyötyä. Itse koin aluksi olevani sairauden kanssa niin yksin ja tietoa oli vaikea kaivaa ja koota niistä selkeää yhteenvetoa, jonka takia ajattelinkin kasata omia ajatuksiani blogipostauksiin liittäen niihin matkan varrelta kasaamia tietojakin.
PoistaVastasinkin tuohon MSM-jauheen vaikutuksiin tuolla MSM-jauhepostauksessa, mutta kirjoitan samaa myös tähänkin. Eli omalla kohdallani en ole huomannut mitään hyötyä MSM-jauheen käytöstä, tosin oma jauhekokeiluni päättyi aika nopeasti sen pahaan makuun. Sen jälkeen yritin käyttää sitä tablettimuodossa, mutta en siitäkään havainnut mitään hyötyä. Omalla kohdallani magnesium on toiminut paremmin ja sen avulla kivut pysyvät tehokkaammin poissa. Mutta olen kuullut ja lukenut paljon MSM:n hyödyistä, joten ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Taidan itsekin antaa sille vielä uuden mahdollisuuden.
Ja täytyypä käydä kurkistamassa sinunkin blogiasi :)