perjantai 4. heinäkuuta 2014

MSM:n käytön edut ja haitat

Törmäsin mielenkiintoiseen juttuun, jossa käsiteltiin MSM-nimistä yhdistettä ja sen vaikutuksista kehoon. Sen on sanottu olevan luonnollinen kivunlievittäjä ja että se auttaisi nimenomaan fibromyalgiaan. Luontaistuotekaupat ovat jo pidemmän aikaan myynnet erilaisia tuotteita, joissa tätä yhdistettä esiintyy, mutta ainakin itse olen ollut ihan tietämätön mitä tämä yhdiste pitää sisällään. Ja täytyy tunnustaa, että ensimmäisen tutustumisen jälkeen olin aika skeptinen. Lähdin siis tutkimaan tätä aihetta enemmänkin. Valitettavan vähän löytyi mitään virallisia tutkimustuloksia, ei ainakaan näin vapaasti luettavissa olevia, mutta tietoa löytyi useilta eri sivuilta.


MSM (metyyli sulfonyyli metaani, tai dimetyylisulfoni, engl. Methyl Sulfonyl Methane) on orgaaninen rikki, joka on ihmiskehossa luonnostaan esiintyvä yhdiste. Puhtaassa muodossaan se on tuoksuton valkoinen kidemäinen aine, jolla on hiukan kitkerä maku. Kohtuullisina pitoisuuksina esiintyessään kehossa se auttaa varmistamaan kehon erilaisten toimintojen oikeanlaisen toiminnan mukaan lukien terveen ihon, kynsien ja hiusten kehittymisen. Korkeampina pitoisuuksina se voi vaikuttaa lääkkeen omaisen aktiivisena toimijana monenlaisissa tapauksissa: allergioiden ja astman hoidossa, loisten ehkäisyssä, ruuansulatushäiriöissä, niveltulehduksissa, lihasarkuuden ja kramppien poistamisessa. Joidenkin tutkimusten mukaan sillä olisi käyttöä myös diabeteksen, mielialahäiriöiden ja muillakin käyttöaloilla. (FinnMSM: MSMn-edut)

Yhdeltä englanninkieliseltä sivustolta löytyi myös lause, jossa MSM:n hyödyistä olisi paljon apun nimenomaan fibromyalgiaa sairastaville - muiden sairauksien hoitojen lisäksi. Sivulla mainitaan, että MSM tehostaa immunijärjestelmää ja ehkäisee rappeutumista. Sivulla painotettiin myös, että ennen kuin alkaa käyttämään MSM-yhdistettä, tulisi hyvien puolien lisäksi tietää myös käytön haittavaikutuksista. Pääasiassa MSM:n käyttö on turvallista, mutta on myös havaittu joitakin haittoja kuten löysät ulosteet, krampit ja päänsärky. Nämä ovat kuitenkin sellaisia oireita, jotka eivät välttämättä vaadi välitöntä lääkärikäyntiä. Näiden lisäksi on havaittu myös allergisia reaktioita, jolloin käytön jälkeen ilmestyy ihottumaa, kutiamista, hengenahdistusta sekä kasvojen tai suun turpoamista. Nämä oireet voivat olla hengenvaarallisia.  Ennen käyttöä on hyvä sisäistää nämä asiat ja seurata omaa oloa ensimmäisen käyttökerran jälkeen. (Aboutmsm.net

Lueskeltuani useita keskustelupalstoja, artikkeleita ja kommentteja MSM:n käytöstä, vaikuttaa siltä että suurin osa haittavaikutuksista on tullut jos yhdistettä on lähdetty käyttämään liian isolla annostuksella heti alusta asti. Yhdessä paikkaa ohjeistettiin, että mikäli vatsavaivoja ilmenee, tarkoittaa se nimenomaan liian suurta annostusta ja annoksen pienentämisen jälkeen oireidenkin pitäisi hävitä. Lisäksi yllätyin siitä, miten paljon epäilijöiden lisäksi löytyi myös ihmisiä, jotka ovat saaneet apua MSM:n käytöstä. Täältä löytyy yksi keskustelualue, jossa puidaan MSM:n käytön kokemuksia sekä mielipiteitä ihan laidasta laitaan: Tiede.fi: msm kokemuksia/mielipiteitä

MSM:ää on lihassa, kalassa, munissa, siipikarjassa ja maidossa, sekä vähäisessä määrin myös viljassa, palkokasveissa, hedelmissä ja vihanneksissa – erityisesti valkosipulissa ja sipulissa (mistä johtuu niiden luonteenomainen tuoksu), parsassa ja ristikukkaisheimon vihanneksissa. Sitä on myös kortteessa, piparmintussa, teessä ja kahvissa. Mutta koska peltojen ryöstöviljely on kehittyvä huolenaihe, ja koska MSM häviää varastoitaessa ja ruuan valmistuksessa (kuumentamalla), ravinnonlähteemme eivät kykene huolehtimaan tarvittavasta MSM:n tasosta – eivätkä missään tapauksessa tarjoa riittäviä määriä hoidollisessa mielessä. (FinnMSM: MSMn-edut)

Jälleen kerran teksti puoltaa luonnollista kasvatusta ja luomun hyvistä ominaisuuksista :) Sekä kasvispainoitteisen ruokavalion hyvistä vaikutteista. Ja koska fibromyalgiaa sairastavilla on todettu puutteita vitamiineissa ja hivenaineissa, niin miksipä ei myös tässäkin asiassa. Itse ainakin pidin ensin outona ajatusta, että söisin tieten tahtoen rikkiä. Kemian tunneilta ja laboratoriossa työskennelleenä yhdistän rikin aina syövyttävään aineeseen, mutta siitä tässä yhdisteessä ei kuitenkaan ole kyse. Lukemiseni perusteella olen kuitenkin ymmärtänyt, että tällaisella luonnollisella rikillä on iso merkitys kehon toiminnassa. Keho tarvitsee sitä terveiden sidekudosten ja nivelien toiminnan takaamiseksi, oikeanlaisen entsyymitoiminnan turvaamiseksi sekä hormonitasapainon ja immuunijärjestelmän toiminnan varmistamiseksi. Ja koska kyseessä on luonnollinen yhdiste, jota esiintyy kehossa muutenkin, en koe sen olevan vaarallinen. Lääkeaineet taas eivät välttämättä sisällä kehon omia yhdisteitä, jolloin ne saattavat helpommin aiheuttaa haittoja pitkään käytettäessä.

Tästä kaikesta kiinnostuneena suuntasin töiden jälkeen luontaistuotekauppaan, Ruohonjuureen. Päätin kokeilla omalla kohdallani, miten tämä MSM vaikuttaa vai vaikuttaako lainkaan. Kuten kaikkien aineiden kohdalla, osa ihmisistä voi hyötyä tästä yhdisteestä ja osa ei. Kuten monesti todettu, jokainen meistä on oma yksilönsä. Päädyin ostosreissullani ostamaan OptiMSM-tuotepaketin, josta kerrotaan heidän sivuillaan näin:


OptiMSM eli metyylisulfonyylimetaani on rikkiyhdiste, jota esiintyy kehossamme luontaisesti. Puhtaassa muodossaan se on tuoksuton valkoinen kidemäinen jauhe, jolla on hiukan kitkerä maku. OptiMSM soveltuu erityisen hyvin ihon kunnosta kiinnostuneille ja liikkuvuutta vaativien urheilulajien harrastajille (esim. jooga, kamppailulajit).

Suositeltava päiväannos: 1/2 – 2 tl (ylläpito), 1 – 3 rkl (terapeuttinen annostus). Annostus kannattaa jakaa useampaan osaan päivän aikana. Nauti esimerkiksi 1 tl aamulla ja 1 tl illalla.

Käyttö: Sekoita sellaisenaan veteen tai mehuun. Parhaiten OptiMSM toimii yhdessä C-vitamiinin kanssa, eli sekoita sitä veteen esimerkiksi C-vitamiinipitoisten marjajauheiden tai tuoreen sitruunamehun kanssa. Aloita jauheen käyttö pienellä annostuksella (1/2 tl) ja nosta käyttömäärä vähitellen korkeammaksi (2 tl - 3 rkl).

Brändi: Puhdistamo
Pakettikoko: 380 g
Yksikköhinta: 39,34 € / kg
Alkuperämaa: Yhdysvallat


Tänään oli vasta toinen päivä, kun käytin tuotetta ja mitään ihmeellistä vaikutusta en ole vielä havainnut. Positiivisena puolena voin myös sanoa, että ei niitä haittavaikutuksiakaan ole tullut. Aloitin annostelun sekoittamalla ihan teelusikan kärjellisen n. 1,5 dl vettä ja join sen joko sellaisenaan tai lisäsin joukkoon hieman sitruunamehua. Innolla jään odottamaan, mitä vaikutuksia käytöstä ilmenee :) Myös avopuoliso kokeilee samaa tuotetta, katsotaan onko tuotteesta apua hänen allergioihin. Tarkoitus olisi pikku hiljaa kokeilla nostaa annosmäärää ja katsoa, mitä tapahtuu - vai tapahtuuko mitään.

Oletko sinä törmännyt tähän yhdisteeseen aikaisemmin tai omaatko omia kokemuksia aiheesta? Sana on vapaa, kirjoita kommentti ja osallistu keskusteluun! Itse ainakin olen kiinnostunut kuulemaan, jos MSM:n käytöstä löytyy kokemuksia.

HUOM!!! Lisätty 7.4.2015

"Koska MSM:llä on solukalvojen läpäisevyyttä tehostava vaikutus, se saattaa voimistaa verenohennuslääkkeiden vaikutusta. MSM ei itsessään ohenna verta, mutta se tehostaa monien lääkkeiden vaikutusta. Näin ollen esimerkiksi Marevan- potilaiden tulee neuvotella lääkärinsä kanssa ennen kuin aloittaa MSM:n nauttimisen, jottei synny Marevan- lääkkeen yliannostusta.

Myös odottavien ja imettävien äitien on syytä välttää MSM:n nauttimista, koska äidin kehossa MSM:n vaikutuksesta mahdollisesti käynnistyvä detoksifikaatio prosessi saattaa vaikuttaa siihen, että sikiön tai vauvan verenkiertoon tai hänen nauttimaansa rintamaitoon siirtyy äidin kehosta poistumassa olevia vierasaineita, lääkejäämiä tai muita ei-toivottavia aineita." Lähde

38 kommenttia:

 1. Sairastan myös fibromyalgiaa ja olin myös skeptinen tuon MSM:n suhteen. Nyt olen kokeillut sitä noin viikon ajan. Aloitin puolella teelusikallisella kahdesti päivässä ja nyt otan teelusikallisen kahdesti päivässä, mehun seassa.. Säryt lisääntyivät aluksi rajusti, en tiedä johtuiko rikistä vai jostain muuta. Mutta parin päivän käytön jälkeen huomasin särkyjen vähentyneen ja nyt viikon käytön jälkeen olen lähes särytön! Pieni päänsärky on ollut kiusanani koko viikon mutta nyt sekin on häviämään päin. Kannattaa kyllä kokeilla, kaikille ei kai apua ole mutta itse olen kokenut tämän hyväksi tuotteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vastauksestasi!

   Itse jouduin lopettamaan tuon jauheen käytön, sillä se yksinkertaisesti maistui liian pahalta sama minne sitä yritin liuottaa. Olen kuitenkin kuullut niin paljon hyvää tuosta MSM:n käytöstä, että pakko kokeilla sitä vielä kerran. Sain kuulla, että sitä myydään myös tabletti/kapselimuodossa ja sitä ajattelin kokeilla seuraavaksi. :)

   Poista
  2. Kannattaa kokeilla tätä! http://www.puhdistamo.fi/msm-c.html Ensimmäinen msm mitä itse kokoilen, ja makua voisi sanoa jopa miellyttäväksi, vähän sitruunaiseksi. Soveltuu jatkuvaankin käyttöön, koska tässä tuotteessa on c-vitamiini jo mukana ja samaten molybdeeni, jota msm kuluttaa elimistöstä. Jos käyttää pelkkää msm jauhetta, täytyisi välillä pitää tauko jotta elimistön molybdeenitaso palautuu normaaliksi. Uskon, että veteen sekoitettavat jauheet imeytyvät paremmin kuin tablettimuotoiset.

   Poista
  3. Täytyypä kokeilla tuota jossain vaiheessa. Nyt olen kokeillut MSM:ää tablettimuodossa, mutta en ole omalla kohdallani huomannut mitään erikoisia vaikutuksia. Magnesium on toiminut minulle paremmin ja se on vienyt nivelkipuja ja särkyjä pois. Mutta edelleen tietyt asiat laukaisevat kipuja, kuten vaihtelevat ilmat ja varsinkin saunassa käyminen. Tuo C-vitamiinilisä jauheen mukana pitäisi toimia kyllä hienosti, sen pitäisi tehostaa MSM:n vaikutuksia :)

   Poista
 2. Hei! Hyvä kirjoitus, on mukava lukea muidenkin kokemuksia ko. aineesta! :) Itse aloitin päälle viikko sitten, parin vuoden jahkailun jälkeen, ottamaan msm-jauhetta. Nivel särkyä, joka vuosi vaan pahemmaksi menee, varsinkin silloin kun lämpötilat pomppivat miinuksesta plussaan ja toisin päin.. Myös rivakka kävely ja muu vastavaa käy särkemään kamalasti, mutta nyt ei ole särkyä ollut ollenkaan! :)) Myös kynnet ovat käyneet kiiltämään kauniisti! Hiuksissa ja ihossa vielä en ole huomannut mitään eroa... Aloitin 1/4osa tl, kaksi kertaa päivässä ja nyt otan 1tl 3kertaa päivässä, vielä ei ole ollut vatsaongelmia (ripulia siis, milloha sekin tulee..? :D) Ensimmäisen 2päivän aikana oli vähän ällö olo, mutta se onneksi loppui siihen! :) Ja tuo maku, jostain luin että se miltä jauhe kenellekkin maistuu johtuisi kehon omasta pH-arvosta, mutta en voi nyt mennä vannomaan :P Kuitenkin, itse alusta alkaen sekoittanut veteen, koska se ei maistu miltään :D aamulla c-vitamiini poretabletin kanssa ja muuten vaan lasilliseen vettä sekoitettuna :) Olisi hauska tietää miltä se maistuu silloin kun se maistuu pahalta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit blogiin! Yritän kirjoitella ja vastata kommenteihin aina heti kun vain ehdin. Itse olen saanut vertaistuesta paljon helpotusta arkeen. Aikasemmin olin ihan hukassa ja yksin tämän sairauden kanssa, mutta lukemalla muiden ihmisten kokemuksia ja mielipiteitä oma tietouteni ja ymmärrykseni on kehittynyt huimasti. Ja henkisellä puolella vertaistuesta on vielä suurempi etu ja olen oppinut ymmärtämään muita ja varsinkin oman kehon käyttäytymistä eri tilanteissa.

   Tuosta jauheen pahasta mausta olen lukenut samaa kuin kirjoitit itsekin. Kehon pH:lla voi olla vaikutusta siihen, miltä se jauhe maistuu. Itse mittailin kotona omaa pH:ta muutamana aamuna ja sen mukaan oma pH:ni oli liian hapan. Ja jossain ohjeistettiinkin jauheen käytöstä, että pidemmän aikaa käytettäessä sen maun pitäisi tasaantua samalla kun kehokin tasaantuu sen vaikutuksesta. Mutta kaipa se kaikki on ihan yksilöllistä :)

   Poista
  2. Olen käyttänyt MSM jauhetta ja se on todella pahan makuista mutta aloin keittämään mehusoppaa eri marjoista ja kun siihen sekoittaa jauheen niin se liukeneekin paremmin kuin pelkkään mehuun tai johonkin nesteeseen.

   Poista
 3. Itse olen saanut MSM:stä apua nivelsairauksiin ja tuntuu että allergiatkin ovat hellittäneet. Itselleni sopiva määrä on noin 1 tl päivässä.
  Ja tuosta voimakkaasta mausta; Mitä voimakkaammalle MSM maistuu, sitä kipeämmin keho sitä tarvitsee -> Kun pitoisuus kehossa kasvaa ja tarve pienentyy, maku laimenee.
  Minulla oli aluksi suuria vaikeuksia saada jauhetta syödyksi, joten vaihdoin kapseleihin. Söin kapseleita noin 6kk, jonka jälkeen jatkoin jauheen syömistä. Olin yllättynyt ja vähän hätääntynyt, kun jauhe ei enää maistunut pahalta! Enää jauheen syöminen ei siis ole ongelma. Tämä on toki yksilöllistä, mutta itselleni kävi näin :)

  VastaaPoista
 4. Tilasin MSM-jauhetta hevosille ja ajattelin kokeilla taas itsekin ottaa sitä. Nyt olen noin viikon ottanut 1tl päivässä. Aiemmin olen kokeillut tätä myös, mutta maistui niin pahalle, että jäi syömättä. Jauhe maistuu edelleen pahalle, mutta aion jatkaa syömistä ja nostaa annostusta. Saa nähdä laimeneeko maku ja, jos laimenee, niin meneekö kauankin aikaa =)

  VastaaPoista
 5. Suosittelen, näin monivammaisena.Kärsin pahoista niska ja selkävaivoista. Olen 10 kertaa leikattu ja syönyt lääkkeitä aivan liikaa.

  VastaaPoista
 6. Olen syönyt alkuun kapseleina, jotka ovat tosi isoja ja kalliita. Vaihdoin jauheeseen, joka on pahaa kyllä, mutta tuoremehussa menee alas. Aina kannattaa muutenkin nauttia c-vitamiinia tai sitä sisältävää hedelmää/mehua, kun ottaa, tehostaa vaikutusta.

  Msm annosta kuuluisi nostaa asteittain, kunnes lopulta tulee ripuliuloste ja laskea sitten takaisin edelliseen annokseen, joka on oma terapeuttinen annos. Itselle ei ole ripulia tullut vieläkään, annos n. 2-3rkl/pv, mutta kivut on kaikonneet. Sairastan useita sairauksia, jotka aiheuttavat kroonisia kipuja. Msm piristää jopa siinä määrin, että myöhään illalla otettuna vie yöunet. Kuntosalille ja töihin ja lisäpotkua. Hiukset ovat kiiltävämmät ja elinvoimaisemmat kuin aikoihin, tosin syön muitakin lisäravinteita. Suosittelen fibroille riittävästi d-vitamiinia, sinkkiä, spiruliinaa, karnosiinia ja monipuolista, kasvisvoittoista ruokavaliota.

  Nyt on tullut pitemmän käytön ja suuremman annoksen myötä urtikariaa eli nokkosihottumaa hetimiten msm ottamisen jälkeen. Kutisee pirusti. Ihottumaa kaulalla, kainalossa, käsitaipeissa, ranteissa....Aion tauottaa tuotteen ja palata asiaan vähän pienemmällä annoksella.

  VastaaPoista
 7. Itse en voinut sietää tuota missä c-vitamiinia ja jotain makuainetta, mutta CoCoVi menee, ihmettelen kun yhdistän maun lapsuuteen ja mummolaan. Itselleni tuli pikemmin "himo" sen ottamiseen ja vastenmielisesti pidin siitä lyhyitä taukoja. Nyt keväällä jätin sen kokonaan pois ja nyt syksyn korvilla huomasin, että ihoni on kauttaaltaan täynnä hilseileviä kohtia, joten käyttö aloitettu uudestaan. Itselläni atopiaa, allergiaa ja astma.

  VastaaPoista
 8. Itsellä puoli vuotta sitten kuumasta rasvasta käteen aiheutunut palovamma ja siitä alkanut ihottuma, jota on hoidettu bepanthenilla, kortisonilla, perusvoiteilla, heikoin tuloksin rupisen tulehduksen palautuessa liki heti voidekuurin lopettamisen jälkeen. Nyt olen alkanut MSM:llä + "ohuen ohut" perusvoitelu, hoitaa pari päivää sitten (noin puoli teelusikallista MSM aamuisin ja iltaisin), punoitus on ainakin kadonnut ja ruvet alkaneet irtoilla syöttämättä uutta plasmaa ja rupea tilalle.

  MSM-jauhetta on helppo ripotella puolen litran "suurkeittiö-maustepurkista" tasaisesti.

  MSM "kumoaa sokerin makua" ja ikävän maun saa pois yksinkertaisesti ripottelemalla sama määrä sokeria, esimerkiksi kaurapuuron päälle olen ripotellut tällä lailla. Vastaavasti esimerkiksi litran purkeissa myytävien marjakeittoon tai yogurttiin MSM istuu hyvin, koska se sokerin makua vähentäessään korostaa marjojen makua.

  voi myös sekoittaa kidesokerin ja MSM:n valmiiksi purkkiin, jota yhdistelmää voi syödä vaikka sellaisenaan tai vaikka jonkun jälkiruoan kanssa, koska seoksen maku tosiaan on hyvin mieto.

  VastaaPoista
 9. Polvissani lievä nivelrikko. Etupäässä särkyä ennenkaikkea levossa, joten yöunet häiriintyivät. Olen syönyt 3 kk:n ajan ja kaikki kivut jäivät pois noin kuukauden jälkeen aloittamisesta. Jatkan samaan tapaan eli 2 gr/ vrk lasilliseen veteen. Ei ollut minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

  VastaaPoista
 10. Väliaikatietoja: ihon kasvaminen uudelleen pelkällä MSM:llä oli käänteentekevää ja haavan umpeutuminen alkoi päivän sisällä MSM:n aloittamisesta. Jäljellä on vielä jotain kosmeettisia länttejä vielä, jotka lääkäri-tyttöystäväni suositteli hoitamaan kortisonilla loppuun.

  Olen syönyt noin puoli teelusikallista MSM:ää (noin teelusikallisen MSM-sokeri-seosta) aamuin illoin milloin minkäkin jugurtin, rahkan tai puuron kanssa.


  Yhteenvetona, että elimistössa on kroonisena rikin puutostila, josta johtuen jotkut elimistön ylläpito-/korjausprosessit eivät toimikaan. Lisärikin saaminen (MSM) on perusedellytys joidenkin hoitojen onnistumiselle. Krooninen rikinpuute myötävaikuttaa tai on syynä joidenkin vaikeiden vaivojen ja sairauksien ilmenemiselle, joita nykyisin yritetään hoitaa pelkillä lääkkeillä tuloksetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vielä, selkokielellä ilmaistuna siis:

   Esimerkiksi leikkaushaavojen ja palovammojen hoidossa siis jos potilas saisi tavanomaisen ulkoisen hoidon lisäksi MSM:ää, paraneminen nopeutuisi ja tulehdusten muodostumisriski olisi pienempi ("kudos ehtii uudistua nopeammin kuin tulehduksen aiheuttaja ehtii muodostaa tulehdusta kudokseen"). Myöskin erilaisissa sisätaudeissa kannattaisi MSM:ää syödä oheishoitona. Sillä näin maalaisjärjellä päätellen: kaikissa sisätaudeissahan on osittain kysymys tämän nykyihmiselle tavanomaisen kroonisen rikinpuutostilan ei välttämättä laukaisemasta, mutta osittain aiheuttamasta tai ainakin voimistamasta komplikaatiosta.


   Nyt, eli parissa viikossa, on oikean käteni kämmenselässä ollut neljä senttiä halkaisijaltaan kokoinen ympyränmuotoinen tulehdusalue kokonaan parantunut jättämättä arpea. Pari viikkoa sittenhän tulehdusalue oli vielä aivan rikki ja ruvella, kuten viimeiset 5 kuukauttakin, johtuen osaksi remonttitöissä tarvituista jauhemaisista kemikaaleista, joita joutui väkisin vähäisissä määrin suojahanskojen sisäänkin.

   Tulehdus kehittyi viime Syyskuussa muurikkapannulta käteen tippuneesta kuumasta rasvasta. En ehtinyt työkiireiden vuoksi sitä hoitaa, eikä siitä ollut erityistä häiriötäkään minulle. Tulehduksen pitkityttyä noin kuuukauden kuluttua palamisesta hoitoina olen kokeillut vaseliinia, erilaisia perusvoiteita, otsonoitua seesaminsiemenöljyä (parin ensimmäisen voitelukerran jälkeen tulehduskohdan rupinen iho liki normalisoitui, mutta sitten huonontui jälleen), kortisonia ja tummelia.


   MSM:stä vähän oheistietoa:

   Pitemmälle edistyneet balettitanssijat ovat iät ajat hoitaneet ravihevosille tarkoitetulla MSM-linimentillä ("kylmägeeli") kipeitä jalkojaan. Vaikutus kudosten paranemiselle ja palautumiselle on heidän mielestään siis ollut paras tuolla ravihevosille tarkoitetulla MSM-linimentillä.

   Hevosille syötetyn ruuan laatu ja koostumus vaikuttaa hevosen hyvinvointiin huomattavasti, mistä syystä ravi-ihmiset kiinnittävät paljon huomiota ruokatavaran laatuun. Hevosten ruokavaliot ovat koostumukseltaan tarkkoja ja todella erilaisia hevoskohtaisesti, mikä on eräs hevostallien työn erityispiirre. Hevosille syötetään muun muassa laadukasta MSM:ää lisäaineena.

   Erilaisia MSM-jauheita (kidemuodossa) ja geelejä saa kohtuuhintaisesti esimerkiksi ravihevososastoilta, ja vastaavasti netistäkin.


   Kerran on puhe näistä nykyihmisten kroonisiin puutostiloihin liittyvistä komplikaatioista, niin ei pidä unohtaa:

   Youtubessa on suomeksi tekstittämäni dokumenttielokuva tositapahtumasta Marraskuussa 2001 erään Reinhard Bonnken kokouksessa, joka pian tapahtuman jälkeen saikin aikaan noin viiden miljoonan muslimin kääntymisen kristinuskoon.

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Mukava löytää joku, joka on jaksanut jakaa omia kokemuksiaan fm:sta. Itse olin varhaisessa nuoruudessa kun oireet ovat alkaneet, diagnoosin sain 18-vuotiaana. Sen jälkeen vain kukaan toinen lääkäri ei ole suostunut vahvistamaan/uskomaan sitä todeksi koska olen niin nuori. Täytyy itsekin kokeilla tuota msm jauhetta, jos siitä edes olisi jotain apua tilanteeseeni. Jatka vain kirjoittelua, jos saisin enemmänkin vinkkejä mitkä ovat toimineet toisilla :)

  VastaaPoista
 13. Sain tänään postissa Young Livingiltä kapseleita jotka sisältävät MSM-yhdistettä ja NingXia-gojimarjajauhetta. Innolla jään odottamaan miten tehoavat nivelreuman aiheuttamiin kipuihin ja tulehduksiin. Onko kukaan käyttänyt kyseistä tuotetta ja onko siitä ollut apua nivelille? Muista Young Living tuotteista olen saanut apua esim allergioihin ja flunssaan.

  VastaaPoista
 14. Sain tänään postissa Young Livingiltä kapseleita jotka sisältävät MSM-yhdistettä ja NingXia-gojimarjajauhetta. Innolla jään odottamaan miten tehoavat nivelreuman aiheuttamiin kipuihin ja tulehduksiin. Onko kukaan käyttänyt kyseistä tuotetta ja onko siitä ollut apua nivelille? Muista Young Living tuotteista olen saanut apua esim allergioihin ja flunssaan.

  VastaaPoista
 15. Itse en lähtisi syömään noita hevosille tarkoitettuja msm-jauheita sen sisällön takia.. Mieluummin ihan tilaa esim foodinilta puhtaita tuotteita

  VastaaPoista
 16. MSM:sta sanotaan että jos maistuu pahalta, puute on silloin suurin. Eli kannattaa jatkaa käyttöä. Itse söin kaksi viikkoa ja hups, ei enää maistunut miltään! Laitan sitruunaveteen.

  VastaaPoista
 17. Olen tai olin syönyt MSM:ää n. pari vuotta ja kyllä se auttoi jäykkyteen jota alkoi olla aamuisin. Välillä oli pänsärkyä ja vatsa löysällä. Otin aamuisin reilun RKL:sen. koska olin lukenut, että siitä ei ole mitään haittaa, kunnes nyt törmäsin tähän tietoon, että saattaa aiheuttaa jotain sivuoireita. Tätä nykyä olen jättänyt ihan hiljattain kaikki vitamiinitabletit ja jauheet sekä MSM:N pois ainakin joksikin aikaa, koska keväällä 2016 minulle ilmaantui lihasnykäyksiä koko kehossa. En tiedä liittyykö lihasnykäykset fibromyalgiaan? Aluksi ne tuli rajuna kohtauksena nukkumaan mennessä ja ne alkoi jaloista loppuen päälakeen. Nyt sitten asiaa tutkitaan. Kiitän jo etukäteen koko sydämestäni vastauksista. Elän tällä hetkellä raastavassa epätietoisuudessa.

  Haluaisn tietää enemmän fibromyalgiaan liittyvistä oireista. Olen niistä jonkin verran lukenut mutta liittyykö muita oireita ja voiko tähän fibroon liittyä minkälaisia oireita vain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi♡Hanna Huttunen on kirj kirjan:Kiputus,fibromyalgiasta vapauteen.Hän on itse parantunut siitä ja monesta muustakin ongelmasts♡

   Poista
 18. Aloin käyttämään MSM jauhetta siskoni kehoituksesta, hänen pieni nivelrikko pikkusormessa oli parantunut jonkin verran. Itselläni on paha nivelrikko sormissa, keskisormet lääkärin mukaan pitäisi jäykistää, että pääsi kivusta eroon.
  Maku on kitkerä, minä en sellaisesta välitä, jos vain on apua. Kun olin käyttänyt kaksi pussia rikkiä, huomasin ilokseni miten kynteni vahvistuivat ja alkoivat kasvaa kuten nuorempana, nyt olen 61 v. Keskisormien vointi on vain hiukan parempi, saan koukistettua niitä nyt,. Keskarit ovat edelleen puolta paksummat kuin muut sormet ja kipeät, eli pientä edistymistä niiden suhteen on tapahtunut ja jos rikki auttaisi siihen, ettei nivelrikko pahenisi tästä, se olisi erittäin iso asia.

  VastaaPoista
 19. Hei. Eksyin tänne sivuille etsiessäni tietoa tästä MSM jauheesta. Itselläni on fibromyalgia todettu jo 2005. Katsoin, että ensimmäiset kommentit ovat vuodelta 2014 sekä blogin kirjoittaja on aloittanut tämän jauheen jo tuolloin. Eli tässä on aikaa mennyt. Haluaisinkin siis tietää, että kuinka on sujunut, onko vaikutuksia ollut. Itse olen todella epäilevällä mielellä tämän jauheen suhteen, että onko se terveellistä loppujen lopuksi, joten olisi kiva kuulla lisäkommentteja.

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Kan-Yon26. huhtikuuta 2017 klo 4.32
  Itse käyttänyt optimsm:ää noin 2vkoa ja eilen tuli paineurtikaria (poika istui sylissä ja alue paisui 15 minuutiksi ja oli tosi kuuma) takaisin. Luullakseni siis minun ei kannata tuotetta käyttää, koska keho reagoi allergisestisiihen. Olen ottanut vain yhtä kapselia päivässä. En tiedä, onko yhteyttä tuotteeseen, mutta migreeniä ollut enemmän kaksi viikkoa ja nyt tuli epileptinen kohtaus 2 päivää sitten. Epileptisen kohtaukset vaivanneet viimeksi kunnolla 2015 ja urtikaria 2012, joten vanhat vaivat tuli takaisin. Saattaa tuote toki auttaa joillekin, itse pitää hiukan (!) kyllä olla varovainen. Perusoireyhtymä itselläni asperger, tourette ja epileptis-migrenööttiset kohtaukset sekä aurallinen migreeni. Eli huolella katsoo, mitkä lääkkeet käytössä ja aloittaa rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus alussa jotkut oireet voi pahentua, kun löytyy toimiva aine. Olen joskus aloitellut näissä tapauksissa kokeilun tosi pienillä määrillä ja katsonut tilannetta uudelleen. Minulla (myös äidilläni - sukuvikaa?) on yliherkkyyksiä, joita lääkärit ihmettelevät. Oikean annostuksen löytäminen voi olla ratkaisu. Joskus joku tosipieni annos voi toimia yliherkillä, eli tulee hyöty, mutta ei tule ongelmia. MSMstä mulla on vasta viikon kokemus. Vaikuttaa lupaavalta, nivelkivut ovat vähentyneet. Illalla myöhään otettu MSM valvotti, pitää ottaa aikaisemmin. Ummetus on vähentynyt. Odotan miten neurologiset oireeni, kipuni ja väsymykseni reagoivat pitemmällä jaksolla. Pitkäjänteisyyttä ratkaisujen etsiminen on vaatinut ennenkin.

   Poista
 22. Hei! Nykyään saa Puhdistamon msm:ää ihanan mustaherukan makuisena.

  VastaaPoista
 23. Terve!

  Hyvää tekstiä ja kommentteja. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että selkä- ja polvioireet helpottavat, mutta seurauksena on nuo vatsavaivat. Muutaman kuukauden kuuri pienellä annoksella aiheutti suolistotulehduksen eli itse en pysty kuin satunnaisesti silloin tällöin ottamaan. Nyt ollut viikon kuuri ihan miniannoksella ja vatsa ei kestä. Pidettävä siis tauko. Mutta tässä siis yksi suoliongelmainen tiedoksi. Ei vaan kestä.. Muuten ihan toimiva ja hyvä tuote.

  VastaaPoista
 24. Moi!
  Ostin ihan tavallisesta apteekista Vitabalansin MSM-jauhetta. Se sisälsi 1ml mitan. Ostin jauheen nivelien tulehdusten ja koko kehon tulehdusten hoitoon. Koko ajan tulehdusta jossain päin kehoa, sekä iholla, että suolistossa että nivelissä. Luettuani tietoa netistä, kuinka MSM-jauhetta on tärkeä aloittaa syödä vähä vältä lisäten, aloitin yhdestä mitallisesta viikon ajan aamumaitokahviin. Kaksi mitallista seuraavan viikon jne. Maksimi on 7 mitallista. En halua pienenä ihmisenä maksimeihin, joten nyt menee 4-5 mitallista päivässä aamumaitokahvin seassa. En huomannut "pahaa" makua, ennenkuin ystäväni siitä huomautti (että sehän maistuu pahalle). Eikä se siis ainakaan minun kahvissani maistu miltään. :-). Perussairauksina mainittakoon mm kilpirauhassyöpä (nyt ok), sydämen rytmihäiriöt, lisäkilpirauhasen vajaatoiminta ja nivelrikko. Oloni on nyt sairauksiini nähden loistava, nivelkivut lähes poissa ja tulehdukset vähentyneet. MSM-jauhetta mennyt 2x200g Vitabalansin orgaanista rikkiä sisältävää MSM-jauhetta. Tauko on kohta hyvä pitää ja sitten taas jatkaa "rikkikuuria". :-) Sivuoireita ei ole tullut ja siksi voin suositella tuotetta ainakin pieninä annoksina lähes kaikille. Ostakaa tuote, jossa on mittalusikka sisällä.

  VastaaPoista
 25. useimmat esim. MSM;n ja monen muun luontaistuotteen käyttäjät ovat luontaistuotteiden "sekakäyttäjiä" jotka ei tiedä mitä jokin vaikuttaa vai vaikuttaako mitään.

  useimmat vaivat muuttuvat erilaisiksi tai paranevat itsestään. sain esim. flunssaan rohtoa ja flunssa parani heti, mutta seuraavina vuosina sama aine, täysin uusi pakkaus, mutta ei ole mitään auttanut.
  Useimmat aineet rasittavat maksaa, munuaisia yms, varsinkin kesäkuuman aikana. Naäi ajattelee yli 70v., kun katselee kaikenikäisiä pillerinsyöjiä.

  VastaaPoista
 26. Miäs vaan, itse olen syönyt pitkään luontaistuotteita ja multa otettiin juuri maksa-arvot ja ne normaalit. Oma lapseni syö lääkärin määräämiä lääkkeitä (takana nyt 20v) ja hänellä todettiin rasvamaksa, kuulemma tämä lääkitys siihen vaikuttaa. Alkoholiin ei ole koskaan koskenut. Mutta suosittelen välillä pyytämään niitä labratestejä lääkäriltä.

  VastaaPoista
 27. Hei olipa mielenkiintoista törmätä tähän tekstiin. Ihan kuin joku olis mennyt mun päänsisään. Mulle tuli meinaan ihan samoja ajatuksia kuin aloittajalla, kun kuulin, että msm-jauhetta ois hyvä käyttää. Pakko tietää siitä enemmän ennen kuin suin päin sen aloittaa :D .
  Onko hei kellään kokemusta Reumasaidauden tukihoidosta tällä msm:llä. Reumahan on ns. Nivelsairaus/kudossairaus. Ystävän puolesta haluan tietää.

  VastaaPoista
 28. Itsestäni sen verran, että kärsin n.2,5v. nielemisen pelkotilasta, joten syöminen jäi tosi vähälle. Vihanneksiakaan en saanut syötyä. Vuodessa ehkä yhteensä yksi kurkku. Söin todella epäterveellisesti ja tietenkin vain sen minkä sain alas. Puutostiloja siis varmasti syntyi, vaikka labrat oli ihme kyllä, suht normaalit. Hiukset on olleet tosi kuivat. Ennen kiiltävät ja liiankin liukkaat. Kasvojen Iho on hyvillä tuotteilla pysynyt melko hyvänä. Kynnet liuskoittuu, mutta johtuu myös työstäni, josda joudun pluttaamaan veden kanssa.
  Nyt n.1 vuoden olen saanut syötyä aikalailla normaalisti. Pähkinät eiviekläkääbn laske, mutta aikalailla kaikilkki muu. Saalaattiakin vetenlen jo lähes päivittäin.
  Kuitenkin n.1/2 vuotta sitten minulle puhkesi sienitulehdus, ensin jalkoihin, sitten käsiin. Söin 4 viikon lääkekuurin ja oireet alkoivat pikkuhiljaa helpottaa. Parantuneet kämmeneni eivät täysin ole. Oletan, että tämä on ns. sairauteni jälkitilaa. Siksi mm.kaikki elimistöä puhdistavat tuotteet kiinnostaa.
  Olin taannoin tuossa Tomi Kokon luennolla ravintoremontista. Hän kertoi, että aloittaa aamunsa 1/2 l vettä+1/2 tl merisuolaa+1/2 sitruunan mehu. No minäpä kokeilin heti. Ja hupsista, suolisto alkoikin toimia iltaa vasten vaan enemmän vikkelää. Ei mitään ns.ripulia, mutta tosi useaan sai käydä vessassa. Ei siinä mitään muuta, mutta olin juuri reissun päällä =D .
  Nyt sitten selvisi, että olin unohtanut tuosta aamuvedestä vielä msm -jauheen jota Tomi vielä siihen lisää. Siksipä aloin tätä tutkia. Ja todettakoon siis, että vatsan tyhjennystä tuli minulle jo tuosta vesi+sitruuna (C-vitamiini) ottamisesta käyttöön. Mitä enemmän sitruunaa, sitä vikkelämmin vatsa toimi. Joten mielenkiintoista nähdä mitä msm-jauhe tekee siihen lisää. Aion siis hankkia ja kokeilla :)

  VastaaPoista
 29. Yhdistäkää C-vitamiini lisäksi Molybdeeni, ~300mg vahvuisena (tai mikrogramma)
  Monet valittavat pahasta mausta, MSM maistuu pahimalta kun siitä on kehossa suurin pula.
  Maku lievenee kun kehon varannot kasvavat varsin nopeasti.

  VastaaPoista