tiistai 1. heinäkuuta 2014

Fibromyalgia ja maksan toiminta

Vastasin kommenttina kyselyyn koskien maksan toimintaa ja sen yhteyttä fibromyalgiaan. Vastauksesta tuli kuitenkin niin pitkä, että ajattelin kirjoittaa siitä myös ihan blogipostauksen. Kyseessä on siis kirjan Foods that fight fibromyalgia -kappale, jossa käsiteltiin maksan toimintaa ja miten siihen voi ruokavaliolla vaikuttaa.

Itselläni ei ole mitään kokemusta maksan toiminnasta tai poikkeavista maksa-arvoista. Lääkäri tai asiaan perehtynyt ravintospesialisti osaa varmasti auttaa paremmin. Mutta tässä on käännettynä se info, mitä tuossa kirjassa mainittiin.

Kirjassa sanottiin seuraavaa:

”Maksa vastaa pääasiassa kehon myrkkyjen poistamisesta ja sen toiminta on oleellinen osa kehon immuunijärjestelmää ja auttaa taistelussa sairauksia vastaan. Kun maksaa kuormitetaan myrkyllisillä aineilla tai sen detoksikaatiojärjestelmä on vahingoittunut, voi se johtaa kroonisiin sairauksiin kuten fibromyalgiaan.

Huonoon maksan toimintaan on 4 perussyytä
 1. Kumulatiiviset myrkyt (esim. säilöntäaineet, alkoholi, kemikaalit, hyönteismyrkyt ja muut myrkylliset aineet, jotka voivat varastoitua) ovat heikentäneet maksan toimintaa. Vaikka myrkyt eivät varastoituisikaan suoraan maksaan, voi muiden elinten (maksan ja haiman) toiminta myrkkyjen takia vaikuttaa myös maksan toimintaan.
 2. Vääränlainen ruokavalio. Varsinkin vähän proteiinia sisältävä ja runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja sisältävä ruokavalio rasittaa maksaa. Tällaisia ruokia ovat pitkälle prosessoidut ruoat, roskaruoat, valkoisesta jauhoista tai sokerista valmistetut tuotteet (eng. refined white flour products, white sugar products).
 3. Ylensyöminen. Liiallinen syöminen on yksi tavallisimmista syistä maksan toimintahäiriön kehittymiselle. Liian iso ravintomäärä saa aikaan liiallisen työn maksalle ja aiheuttaa nöin ollen maksan toimintojen hidastumisen, jolloin maksa ei pilko haitallisia aineita tarpeeksi tehokkaasti.
 4. Lääkkeet. Lääkkeet rasittavat maksan toimintaa, sillä ne ovat kehon ulkopuolisia aineita, joita maksa yrittää hajottaa jatkuvalla syötöllä. Jotta maksa selviää tällaisesta ylisuuresta työmäärästä, keho kerää vitamiineja ja mineraaleja muualta kehosta auttaakseen maksaa pilkkomaan lääkeaineita ja myrkkyjä. Myös liiallinen alkoholi, kofeiini sekä ehkäisyvalmisteet vaikuttavat maksan toimintaan.
Ravintosuosituksia maksan toiminnan parantamiseksi:
 1. Tuoreista porkkanoista, kaalista, selleristä, valkosipulista, lehtikaalista ja punajuuresta valmistettu juoma. Kaikissa näissä raaka-aineissa on paljon parantavia ainesosia.
 2. Vältä suolaa, sillä saattaa estää detoksifikaatiota.
 3. Vältä vehnää ja maitotuotteita, sillä ne saattavat hidastaa detoksifikaatiota.
 4. Vältä greippejä, sillä ne sisältävät naringinia, flavonoidia, joka estää maksan toimintaa.
 5. Vältä kahvia, teetä, alkoholia, sokeria kaikissa muodoissa sekä makeutusaineita.
 6. Lisäämällä alpha-lipoiinihappoa , C-, E-, ja B-vitamiineja ja bioflavonoideja ruokavalioon on erittäin hyödyllistä
 7. Mineraalit kuten sinkki ja selenium ovat myös hyödyllisiä
Yritä päivittäin syödä:

 1. Iso, vihreä salaatti
 2. Yksi annos tuoretta sesonkihedelmää tai -marjoja (omenoita, päärynöitä, mustikoita), ei mehua!
 3. 3-4 annosta kevyesti höyrytettyjä vihanneksia, kuten parsakaalia, ruusukaalia, lehtikaalia tai kaalia.
 4. Kupillinen (~2,4 dl) keitettyjä linssejä, papuja ja/tai palanen höyrytettyä tai grillattua kalaa
 5. Kupillinen (165 g) kokojyväriisiä”
Itse en lähtisi välttämättä ihan kirjallisesti noudattamaan kirjan ehdottamia ruokavaliomuutoksia vaan kokeilisin ajan kanssa miten eri aineiden poisjättäminen tai lisääminen vaikuttaa omaan oloon. Ehkä taustalla on se, että kahvista, lasillisesta viiniä tai leipäpalasesta silloin tällöin minun on todella vaikea luopua :D Mutta luettuani kirjan olen enemmän kiinnittänyt huomiota juurikin ei-toivottujen aineiden käytön vaikutuksesta omaan oloon.

Olen yleisestikin luopunut hiilihydraattipitoisista ruuista ja jos syön esim. pastaa, niin valitsen sen täysjyväversion. Lisäksi olen lisännyt huomattavasti kasviksia ja vihanneksia ruokavalioon. Olen aina rakastanut suklaata, mutta olen vuosien varrella siirtynyt koko ajan tummempaan suklaaseen ja itse asiassa raakasuklaa, jossa on mustikoita joukossa, on todella herkkua <3 Lääkkeitä yritän välttää parhaani mukaan enkä polta tai käytä alkoholia kohtuuttomia määriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti