Ohjeessa käytetään paljon kookostuotteita; kookossokeria, kookosjauhoja sekä kookosmaitoa. Tästä huolimatta niiden määrät jäävät lopputuotteessa niin pieneksi, ettei kookos edes maistu. Kookossokerista mainitaan CocoVin sivuilla tällaista:
"Kookospalmun kukinnoista valmistettava kookossokeri on makunsa, ravinnetiheytensä ja ekologisuutensa vuoksi ehdottomasti yksi parhaista saatavillamme olevista kidemäisistä makeuttajista. Kookospalmusokerin glykeeminen indeksi on erittäin alhainen (GI 35) verrattuna muihin sokereihin. Tämä tekee sokerista hyvän vaihtoehdon esimerkiksi diabeetikoille."
"Maku on hyvin lähellä intiaanisokeria, mutta karamellimainen vivahde on tehnyt siitä monien huippukokkien suosikin nimen omaan hurmaavan maun puolesta"
Kookossokerin ravintoarvot (/100g)
Energia: 376 kcal
Proteiinit: 1,2g
Rasvat: 0,1g
joista tyydyttyneitä: 0,1g
joista yksittäistyydyttyneitä: <0,1g
joista monityydyttymättömiä: <0,1g
Hiilihydraatteja: 91,9g
joista sokereita: 86,6g
Ravintokuituja: 1,3g
Natrium: 0,2mg
Glykeeminen indeksi: 35
Raaka kaakaojauheesta puhutaan myös paljon hyvää. CocoVin sivuilla tuotetta kuvaillaan näin:
"Raaka kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Suomessa esimerkiksi mustikka tunnetaan huikeana antioksidanttipommina, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini ja anandamidi)."
Raaka kaakaojauheen ravintoarvot (/100g)
Energia: 379 kcal
Proteiinit: 26,2g
Rasvat: 11,1g
joista tyydyttyneitä: 2,6g
joista yksittäistyydyttyneitä: 6,5g
joista monityydyttymättömiä: 1,2g
Hiilihydraatteja: 34,6g
joista sokereita: 0,6g
Ravintokuituja: 18,1g
Natrium: <0,1mg
Nämä kaksi tuotetta sisältävät paljon juuri niitä ainesosia, joista fibromyalgiaa sairastavat kärsivät. Eli jotain hyvää kakusta löytyy, vaikka kakku itsessään ei ihan terveysruoaksi lukeudukaan. Kakun maku muistuttaa hyvin paljon brownies-paloja ja tumman suklaan maku vie kielen mennessään. Ja onpa sitä tutkimustuloksia suklaan (ja nimenomaan tumman suklaan) terveellisistä vaikutuksista pienissä määrin nautittuna. Tumma suklaa sisältää myös antioksidantteja ja sen on väitetty pienissä määrin käytettynä jarruttavan LDL-kolesterolin haitallisia vaikutuksia verisuonissa. Lisäksi tutkimusten perusteella tiedetään, että kaakao lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä.
Mutta näissäkin asioissa on hyvä pitää kohtuus mielessä. Mutta pääasiana haluan osoittaa, että gluteeniton ja maidoton ruokavalio ei estä herkuttelua silloin tällöin. ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti