tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kuumuus ja sen ongelmat - fibromyalgiaa sairastavien sietokyky lämpötilavaihteluihin


Nyt kun se kesä alkoi vihdoinkin ja lämpötilat nousivat korkealla, alkaa fibromyalgiaa sairastavilla ne tukalammat ajat - tai ainakin niillä, jotka reagoivat kuumaan ilmaan. Osalla sairastuneista kuumuus ja kostea ilma voivat laukaista fibromyalgia oireet ja olo saattaa pahentua entisestään. Toisilla taas kylmä aiheuttaa saman reaktion. Tutkimusten mukaan sairastuneiden kehot eivät vaan sopeudu liiallisiin lämpötilavaihteluihin kuin normaalien ihmisten kehot. On kuitenkin huomattu, että jos reagoi kuumuuteen, niin vastavuoroisesti kylmä helpottaa oloa ja sama päinvastoin. Useimmat potilaat sietävät toista ääripäätä paremmin kuin toista. Itse kuulun tähän ryhmään, joka ei kestä liian kuumia ympäristöjä. Tämä on ollut todella harmi, sillä olen aina pitänyt kesästä, auringosta ja lämmöstä - ja saunasta. Nyt helteillä istun tuskissani sisällä tai varjossa kylmä pyyhe otsalla ja kylmä vesilasi jatkuvasti kädessä nestetankkauksen takia.

Kuuma ilma voi laukaista seuraavia oireita:

  • lihaskipuja
  • päänsärkyjä
  • väsymystä
  • ahdistuneisuutta
  • masennusta

Itse olen kokenut oloni kuumeiseksi ja krapulaiseksi, vaikka mitään alkoholia en ole nauttinut. Ja jos yhden oluen juo, niin olo on entistä pahempi. Lisäksi tuntuu, kuin pää olisi tulessa sisäpuolelta, mikä saa olon tuntumaan kuin olisi kuumeessa. Tällaisissa tapauksissa olen juonut kylmää vettä ja pitänyt kylmää pyyhettä otsalla. Lisäksi sormet ja nilkat turpoaa ja käveleminen vaikeutuu. Ja sormien toimimattomuuden takia kaikki pikkutarkka työ ei onnistu ja tavarat putoilevat.

Ei kuitenkaan ole tiedossa, miksi äärimmäiset lämpötilat aiheuttavat haitallisia oireita sairastuneille. Tutkimukset ovat kuitenkin antaneet joitakin vihjeitä näihin seurauksiin.
  • Ongelmia lämmönsäätelyssä. Tutkijat ovat löytäneet, että fibromyalgiaa sairastavilla on vaikeuksia tottua lämpötilanvaihteluihin. Joidenkin tutkimusten mukaan kuumuus aiheuttaa ongelmia, koska sairastuneet eivät hikoile niin helposti kuin muut. Tämä taas johtuu iholla tapahtuvasta hidastuneesta verenkierrosta, jolloin hikoilemista ei pääse tapahtumaan niin paljoa. Kun kehon lämpötila nousee, sairastuneet kärsivät kuumesta ja lihaskivuista ja heillä on suurempi todennäköisyys saada iho-oireita tai lämpöhalvauksia.
  • Nestehukka. Fibromyalgiaa sairastavat saavat helpommin nestehukan, joka voi johtaa päänsärkyihin, kipuihin sekä väsymykseen.
  • Unettomuus. Unettomuuden tiedetään pahnetavan kipuja ja kuumat ja kosteat yöt vaikeuttavat nukkumista.
Korkea kosteuspitoisuudella näyttää olevan kipuja pahentava piirre. Tämä saattaa johtua siitä, että kosteus tekee kuumuudesta vielä painostavamman. Henkilöt, jotka kärsivät kylmästä ilmasta saattavat myös kokea kivut pahempina, jos ilmassa on paljon kosteutta.

Miten sitten tulisi pärjätä helteellä?
  • Pidä yllä nestetasapainoa. Muista juoda tarpeeksi vettä ja älä odota niin kauaa, että koet olevasi janoinen. Nestehukka voi tulla ennen kuin keho kokee janontunnetta. Vältä alkoholia, sillä se poistaa kehosta nesteitä.
  • Pysy viileänä. Ilmastoinnin avulla kodin voi yrittää pitää viileänä hellepäivinä. Jos ilmastointia ei ole kotona tarjolla, niin käytä hyväksesi ostoskeskuksia, elokuvateattereita ja muita paikkoja, joissa ilmastointi löytyy. Kylmät suihkut tai kylvyt helpottavat oloa tai mene uimaan. Kylmät kääreet helpottavat lihassärkyä. (Kokeile valuttaa kylmää vettä kyynärtaipeisiin. Siellä kulkevat isot verisuonet ja ne viilentävät nopeasti kehoa.) Jalkojen pitäminen kylmässä saavissa voi myös auttaa viilentämään oloa.
  • Vaatetus. Pukeudu kevyisiin, mukaviin ja rentoihin asuihin, jotka hengittävät. Suosi vaaleita sävyjä, sillä musta absorboi lämpöä todella tehokkaasti.
Lähteitä:

6 kommenttia:

  1. Varmaan tulen pommittelemaan paljon kommenttia tässä mutta ei varmaan haittaa? :D Itse kuulun juuri siihen vastakkaiseen ryhmään tietyllä tavalla - kesällä oireeni katoavat lähestulkoon kokonaan mutta syksy on minulle kauheaa aikaa kun kylmät viimat ja kosteus aiheuttaa kipuja. Talven pakkasten aikaan toisaalta olo helpottaa taas ja keväällä taas pahenee hiukan mutta ei niin pahaksi kuin syksyllä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentit ovat aina tervetulleita :) Ja rakentavaa palautettakin saa aina antaa.

      Tämä lämpötilasensorina toimiminen tuntuu olevan todella herkkä fibromyalgiaa sairastavilla. Mutta toisaalta jos kipusensorit ovat yliaktiiviset, niin loogisesti pääteltynä lämpötilavaihtelutkin voidaan aistia kipuiluna. Valitettavasti Suomi sijaitsee sellaisessa paikassa, että kaikki ilmaston skaalat mennään vuoden aikana läpi jolloin kaikilla on niitä hyviä ja huonoja päiviä.

      Poista
  2. olen 1940 syntynyt ja ensin diagnoosini polyneuropatia. Alkoi lievenpänä -90 luvulla, todettiin kolmen lääkärin lausunnolla ja -96 kirjattiin eläkkeelle. Myöhemmin 2015 muutettiin diagn.fbromyalgiaksi,joka sanottiin olevan oikeampi nimike. Tuossa edellä kerrotussa olevat haitat koskee minuakin ja tuleekin seurattua ilman kosteusprosenttaja. Minulla tuo verenpaine on aina ollut alhainen ja sihen on löytynyt apua mm.sexistä, kuten tuo polyneuropatiakin vihjaa.

    VastaaPoista
  3. Sama sairaus mutta hikoilen tosi paljon ja on kokoajan kuuma vaik suihkussa asuisi...kehoni ei viilene kuten.normi ihmisellä.

    VastaaPoista
  4. Ollessani Teneerifalla vuonna 2016 8 viikkoa luin jonun Amerikkalaisen lääkärin kommentin joka piti olla viimetieto Fibrosta. Hän kertoi, että pisin treenijakso saa kestää enintään 4 minuuttia.

    VastaaPoista