torstai 28. elokuuta 2014

Kuulumisia sekä muistutus ruokavaliosta, liikunnasta sekä ravintolisistä

Uusia blogipostauksia ei ole kesän aikana juuri tullut, joten ajattelin ihan lyhyesti päivittää omaa tilannettani.

Tämän vuoden kesä ja helteet ajoittuivat juuri oman kesälomani aikoihin eli heinäkuun puolen välin jälkeen ulkolämpötila nousi päivittäin yli 30 asteeseen. Ja koska fibroa sairastavana en enää siedä kuumuutta kuten aikaisemmin, oli tämän kesän helteet todella haastavat oman jaksamisen kannalta. Itselläni kuumuus saa aikaan sen, että nivelet alkavat turpoamaan (vaikka mitään näkyvää ei kuitenkaan näy) ja olo kangistuu. Jalkoja alkoi helteiden myötä särkemään ja jomottamaan ja jo pienen kävelyn jälkeen voimat olivat ihan poissa. Olo oli vetelä, vaikka nestetankkauksesta yritin huolehtia parhaani mukaan. Iltaisin turvonneet jalat sattuivat ja välillä teki mieli vain itkeä, kun voimat olivat kerta kaikkiaan poissa. Tähän päälle vielä migreenipäänsärky, joka muistuttelee olemassa olostaan viikottain.

Kuumuuden myötä myös asunto lämpeni eikä lämpötilat laskeneet yönkään aikana juurikaan alaspäin. Ilmalämpöpumppu olisi tässä tilanteessa ollut todella kiva, vaikka sen aiheuttama veto saisikin paikat särkemään. Meillä on vain pieni ilmastointilaite, jolla saa jäähdytettyä yhden huoneen. Tosin laite pitää niin kovaa ääntä, ettei sitä voinut yöllä pitää päällä ja laitteen sulkemisen jälkeen huonelämpötila nousi tunnissa takaisin lähtötilanteeseen. Tämä jäähdytys kuitenkin auttoi sen verran, että itse kerkesi nukahtamaan. Ainoa lääke, jota tällä hetkellä fibromyalgiaan syön, on Triptyl ja sen avulla nukahtaminen on helpompaa. Tabletin oton jälkeen max 2h ja olen unten mailla.

Helposta nukahtamisesta huolimatta öisin tulee silti herättyä - joskus jopa todella monesti. Ja huono yöuni vaikuttaa sitten ihan kaikkeen. Mieli on maassa, kivut tuntuvat pahemmilta ja pää toimi vajavaisesti. Keskittymisongelmia, muistikatkoksia ja se kuuluisa "fibro-fog" tuntui seuraavan päivästä toiseen. Ennen olen rakastanut kirjojen lukemista ja monesti ennen nukkumaan menoa olen lukenut kirjoja, mutta nyt ei pysty edes ajattelemaan sellaista. Hyvä kun saan lehden luettua, koska keskittyminen ja muisti kun ovat tällä hetkellä mitä ovat. Yritin loman aikana tutustua useaan tieteelliseen artikkeliin koskien fibromyalgiaa, mutta täytyy palata niihin sitten kun olo helpottaa. En mä enää muistanut parin lauseen jälkeen mitä olin lukenut. Kivuista olen vielä selvinnyt ihan hyvin, mutta nämä muistiongelmat alkavat rasittamaan!

Helteiden jälkeen ilmenneet rankkasateet ja ukkoset eivät helpottaneet nekään oloa. Turvotuksen ja jomotuksen sijalle tuli särky ja kolotus ja mahtuipa siihen vielä käsivarsien ja jalkojen vihlonnatkin mukaan. Nauraen tulikin miettineeksi, että eipä taida enää tarvita sääilmoituksia, kun kolotusten perusteella sen tietää jo herätessä. Töihin palaaminen lomien jälkeen tähän päälle oli sitten liikaa. Työhöni sisältyy paljon istumatyötä ja senpä seurauksena niska-hartiaseutu onkin ihan kroonisesti jumissa ja tukossa. Tämä on varmaan ollut yhtenä syynä, miksi fibromyalgia minulle on kehittynyt... Ehkä. En tiedä. Tämä jumitus kuitenkin vaikuttaa myös käsien toimintaan, huomaa miten sormet puutuvat, käsistä katoaa voimat ja käsivarsia vihloo. Ensimmäisen työviikon jälkeen kärsin lähes joka päivä migreenistä ja viikonlopuksi se äityikin todella pahaksi migreeniaalloksi. Nyt on kolmas viikko menossa ja olen ollut ihan loppuunpalanut, fyysisesti väsynyt ja todella kipeä.

Mutta kaiken tämän keskellä ei pidä kuitenkaan luovuttaa vaan nostaa leuka takaisin ylös ja tehdä asialle jotain! Kesän aikana vitamiinien säännöllinen ottaminen unohtui ja nyt olenkin palauttanut aamuiseen rutiiniin vitamiinien ja antioksidanttien oton. Sen lisäksi olen lisännyt niska-hartiajumppaa sekä venytysharjoituksia, joita pystyy tekemään töissäkin. Kävin vuosi sitten fysioterapeutilla, joka opasti minua McKenzie metodin pariin ja hämmästyttävän hyvin ne liikkeet tehosivat ainakin omaan niskaan. Tietty niskan hyvinvoinnin ylläpitoa varten liikkeitä tulee tehdä säännöllisesti... Sain kuitenkin lainaan luettavaksi kirjan Robin McKenzie: Kuntouta itse niskasi, jonka harjoituksia olen tehnyt. Nyt alkaa muisti kuitenkin pettämään sen verran, että täytyisi lainata kirja uudestaan tai katsoa jos sen saisi kirjastosta lainaan. Samasta sarjasta löytyy kirjoja myös selälle ja olkapäälle. Fysioterapeutti totesi, että niskaongelmani on aika yleinen istumatyötä tekevillä. Tukilihakset surkastuvat, pää työntyy eteenpäin ja sen seurauksena ryhti kärsii ja niska jumiutuu. McKenzie metodissa pyritään tekemään juuri niitä liikkeitä, joilla nämä kivut saadaan pois.

Kunhan pahimmat säryt helpottavat ajattelin jatkaa keväällä aloittamani juoksuharrastuksen. Tai voi olla, että täytyy aloittaa pehmeällä alulla ja lähteä kävelemään ja pikkuhiljaa lisätä hölkkää mukaan olon niin salliessa. Pyöräilyä olen yrittänyt myös lisätä, mutta pyöräily rasittaa sen verran niska-hartiaseutua, että jokainen pyöräilykerta päättyy migreeniin, joten se on nyt jäänyt vähemmälle.

Toivottavasti teillä muilla fibromyalgiaa sairastavilla on ollut parempi kesä. Ja jos joku on kärsinyt kivuista ja säryistä, niin sitten toivotan paljon tsemppiä nyt syksyyn! Liikunta, ruokavalio ja ravintolisät, niillä olon saa helpommaksi - näin ainakin minä uskon. Kesällä lipsuin tästä pahasti ja nyt sen seuraukset näkyvät, mutta uskon pääseväni jaloilleni kunhan jaksan nähdä sen eteen vähän vaivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti