maanantai 28. huhtikuuta 2014

Krooninen väsymysoireyhtymä vai fibromyalgia?


Fibromyalgia-diagnoosin saatuani aloin surffaamaan nettiä ja etsimään vaihtoehtoisia hoitokeinoja sairauden hoitoon. Yritin selvittää tarkemmin, mistä sairaus johtuu, mitä se aiheuttaa kehossa ja ennen kaikkea miksi. Yllätyin miten paljon tietoa löytyi, vaikka sairaudesta ei yleisesti paljoa puhutakaan. Se on sitten eri asia, miten kaiken luetun haluaa ymmärtää. Itse olen hieman skeptinen lukemani suhteen, mutta silti mielenkiinnolla etsin ja tutkin lisää. Tilasin myös muutaman kirjan liittyen fibromyalgiaa ja ruokavalioon, jolla voidaan vähentää sairauden oireita.

Yksi kirja pisti silmään, Treating and Beating Fibromyalgia and Chronic Fatigue Syndrome (ISBN: 9780972893879). Siinä asiaa lähes 20 vuoden ajan tutkinut lääkäri painottaa kirjoituksessaan, miten sairaudesta voi päästä eroon. Lainatakseni kirjan kuvauksesta:

"The book focuses on uncovering, understanding, and eliminating the causes of the illness and not merely covering up symptoms. Using a mostly natural approach based on science and clinic results, Dr Murphree explains in detail how to re-verse the long list of symptoms with the appropriate vitamins, minerals, and amino acids."


Olen vasta aloittanut lukemaan kirjaa, mutta toistaiseksi se on osoittautunut hyväksi ostokseksi. Kirjassa on hyvin selitetty fibromyalgiaan johtaneita syitä, miten se oireilee ja muutenkin yksityiskohtaisesti selitetty MIKSI keho käyttäytyy niin kuin se fibromyalgiassa tekee. Kirjassa selitetään hyvin fibromyalgian ja kroonisen väsymysoireyhtymän erot. Nämä sairaudet usein mielletään samaksi, mutta ovat käytännössä kaksi eri asiaa. Oireet ovat hyvin samankaltaisia, mutta erojakin löytyy.

Kroonisessa väsymysoireyhtymässä henkilö kärsii enemmän kovasta väsymyksestä ja fibromyalgiaa sairastava taas jatkuvasta kivusta. Väsymysoireyhtymästä kärsivien immuunipuolustus on myös heikentynyt, jonka seurauksena he sairastuvat usein tai saavat flunssankaltaisia oireita. Fibromyalgiaa sairastavat taas kärsivät univaikeuksista, sillä uni on hyvin katkonaista. Seuraava kuva on otettu kirjan sivulta ja sen avulla pystyy itse hieman pohtimaan, kumpaan suuntaan omat oireet ovat. Raja näiden kahden sairauden välillä on kuitenkin hyvin häilyvä. Monilla sairastuneilla on oireita kummastakin sairaudesta.

Pain-fatigue spectrum
Fibromyalgia diagnoosia varten kirjoittaja listaa 3 asiaa:
 1. Kipu ja oireet perustuen 18 kipupistekohtaan kehossa sekä seuraavien oireiden vakavuudet
  • väsymys
  • nuutunut olo heti herätessä
  • kognitiiviset ongelmat (muistin heikkeneminen tai keskittymisvaikeudet)
  • muiden fyysisten oireiden määrä
 2. Oireiden kesto yli 3 kk ajan samanlaisina
 3. Ei muita terveysongelmia, jotka voisivat selittää oireita
Itse hakeuduin lääkärin puheille jatkuvan huonon olon ja väsymyksen takia. Nyt olen ymmärtänyt, että se on ne kivut, joiden takia uneni on niin katkonaista ja huonon unenlaadun takia jatkuva väsymys vaikeuttaa hereillä olemista ja töissä käymistä. Varsinkin keskittymiskyky on ollut lähes olematonta ja omassa työssäni sitä tarvittaisiin enemmän kuin mihin tällä hetkellä pystyn.

Itse koen kuuluvani tuossa pain-fatigue spectrumissa melko keskelle, mutta silti selvästi fibromyalgiaan päin kallellaan. Kuvassa esitetty lause "tired of hurting" kuvastaa oloani todella hyvin. Raskaan treenin tai työpäivän jälkeen olo voi illalla olla niin huono, että makaan vaan sohvalla itkien peiton alla ja toivoisin kipujen menevän pois. Joskus aamulla herääminen on turhauttavaa, kun kivut ja väsymys on pahempia kuin illalla nukkumaan mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti