tiistai 22. huhtikuuta 2014

Fibromyalgian alkeet - Hoito ja muut menetelmät

Fibromyalgiaan ei valitettavasti ole olemassa mitään tiettyä lääkettä, joka sopisi kaikille ja olisi tehokas juuri kyseisen henkilön oireisiin. Tämä on helppo ymmärtää, sillä oireet ovat niin laaja-alaiset ja vaihtelevat yksilöiden välillä, joten yhden ja toimivan lääkkeen löytäminen on mahdotonta. Itselleni ainakin tärkeämpää oli tieto sairaudesta ja siitä, että kyseessä ei ole mikään henkeä uhkaava tauti. Vaikka käsivarsia, ranteita, sormia, polvia, nilkkoja kolottaa tai ilmenee pahojakin kipuaaltoja, ei niiden taustalla ole mitään rakenteellista vikaa - vika on vain kipuaistimuksessa, jonka aivot tulkitsevat turhankin helposti.

Lääkkeet, joita sairauteen käytetään, ovat yleensä oireiden perusteella määrättäviä reseptilääkkeitä. Aluksi voidaan kokeilla unen laatua ja mielialaa parantavaa lääkettä kuten esimerkiksi amitriptyliiniä (Triptyl ym.), joiden annostelu aloitetaan pienistä määristä. Hankalimmissa tapauksissa voidaan kokeilla neuropaattisen (hermoperäisen) kivun hoitoon kehitettyjä lääkkeitä, pregabaliinia (Lyrica) tai gapapentiiniä (Gabrion ym.). Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä lääkkeet ovat tarkoitettu oireiden hoitoon eivätkä poista niiden aiheuttajaa.

Omalla kohdallani lähdin kokeilemaan lääkärin suosituksesta Triptyl-lääkettä, jonka olisi tarkoitus parantaa yöunia, jonka olen todennut olevan suurin ongelma tällä hetkellä. Jo vuosia olen nukkunut mielestäni "hyvin", mutta silti kärsinyt ihan uskomattomasta väsymyksestä ja uupumuksesta. Usein aamuisin herätessä olo on ollut väsyneempi kuin illalla nukkumaan mennessä. Ongelmana ei ole niinkään ollut nukahtaminen vaan katkonaiset yöt. Herään vähintään 3 kertaa yössä ja joskus saatan olla hereillä useamman tunninkin. Katkeileva uni taas pahentaa kolotuksia, masentaa mielialaa ja vie viimeisetkin voimat ja jaksamisen pois. Lisäksi töissä vaikeinta on ollut keskittyminen, päivät menee siinä kun pää on kuin "pumpulissa" eikä ajatukset kulje ja keskittyminen on ihan olematonta. Huonon yön jälkeen huomaan kipujen olevan pahempia sekä kipuaallot voimakkaampia. Kokeilua on nyt 1kk takana ja nyt olen reilun viikon ollut ilman lääkettä, jotta huomaisin sen todellisen tehon. Ja toistaiseksi tuntuu, että kuurin aikana nukuin paremmin kuin nyt. Mutta kovin mielelläni en lääkekuureja syö vaan haluaisin löytää muita keinoja sairauden hoitoon.

Muita hoitokeinoja fibromyalgiaan ovat stressin välttäminen ja mielihyvän lisääminen lämpimillä kylvyillä, hieronnalla ja muilla pehmeillä fysioterapian keinoilla sekä keskusteluryhmät ja psykologinen tuki toimivat yhtenä hoitolinjana. Joillekin sopii elimistön karkaisu kylmällä (esim. avantouinti). Liikunta on keskeinen hoitomuoto, mutta se pitää aloittaa varoen. Sopivia liikuntalajeja ovat kävely, vesiliikunta, pyöräily, tanssi ja hiihto. Tieteellistä näyttöä on erityisesti sauvakävelyn ja Pilates-harjoittelun hyödystä. Liikunnan ajatellaan voimistavan elimistön omia kivun lievitysmekanismeja.

Lisäksi sairautta voidaan hoitaa myös ruokavaliolla ja vitamiinilisillä, mutta niistä lisää myöhemmässä postauksessa.

1 kommentti: