tiistai 22. huhtikuuta 2014

Fibromyalgian alkeet - Hoito ja muut menetelmät

Fibromyalgiaan ei valitettavasti ole olemassa mitään tiettyä lääkettä, joka sopisi kaikille ja olisi tehokas juuri kyseisen henkilön oireisiin. Tämä on helppo ymmärtää, sillä oireet ovat niin laaja-alaiset ja vaihtelevat yksilöiden välillä, joten yhden ja toimivan lääkkeen löytäminen on mahdotonta. Itselleni ainakin tärkeämpää oli tieto sairaudesta ja siitä, että kyseessä ei ole mikään henkeä uhkaava tauti. Vaikka käsivarsia, ranteita, sormia, polvia, nilkkoja kolottaa tai ilmenee pahojakin kipuaaltoja, ei niiden taustalla ole mitään rakenteellista vikaa - vika on vain kipuaistimuksessa, jonka aivot tulkitsevat turhankin helposti.

Lääkkeet, joita sairauteen käytetään, ovat yleensä oireiden perusteella määrättäviä reseptilääkkeitä. Aluksi voidaan kokeilla unen laatua ja mielialaa parantavaa lääkettä kuten esimerkiksi amitriptyliiniä (Triptyl ym.), joiden annostelu aloitetaan pienistä määristä. Hankalimmissa tapauksissa voidaan kokeilla neuropaattisen (hermoperäisen) kivun hoitoon kehitettyjä lääkkeitä, pregabaliinia (Lyrica) tai gapapentiiniä (Gabrion ym.). Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä lääkkeet ovat tarkoitettu oireiden hoitoon eivätkä poista niiden aiheuttajaa.

Omalla kohdallani lähdin kokeilemaan lääkärin suosituksesta Triptyl-lääkettä, jonka olisi tarkoitus parantaa yöunia, jonka olen todennut olevan suurin ongelma tällä hetkellä. Jo vuosia olen nukkunut mielestäni "hyvin", mutta silti kärsinyt ihan uskomattomasta väsymyksestä ja uupumuksesta. Usein aamuisin herätessä olo on ollut väsyneempi kuin illalla nukkumaan mennessä. Ongelmana ei ole niinkään ollut nukahtaminen vaan katkonaiset yöt. Herään vähintään 3 kertaa yössä ja joskus saatan olla hereillä useamman tunninkin. Katkeileva uni taas pahentaa kolotuksia, masentaa mielialaa ja vie viimeisetkin voimat ja jaksamisen pois. Lisäksi töissä vaikeinta on ollut keskittyminen, päivät menee siinä kun pää on kuin "pumpulissa" eikä ajatukset kulje ja keskittyminen on ihan olematonta. Huonon yön jälkeen huomaan kipujen olevan pahempia sekä kipuaallot voimakkaampia. Kokeilua on nyt 1kk takana ja nyt olen reilun viikon ollut ilman lääkettä, jotta huomaisin sen todellisen tehon. Ja toistaiseksi tuntuu, että kuurin aikana nukuin paremmin kuin nyt. Mutta kovin mielelläni en lääkekuureja syö vaan haluaisin löytää muita keinoja sairauden hoitoon.

Muita hoitokeinoja fibromyalgiaan ovat stressin välttäminen ja mielihyvän lisääminen lämpimillä kylvyillä, hieronnalla ja muilla pehmeillä fysioterapian keinoilla sekä keskusteluryhmät ja psykologinen tuki toimivat yhtenä hoitolinjana. Joillekin sopii elimistön karkaisu kylmällä (esim. avantouinti). Liikunta on keskeinen hoitomuoto, mutta se pitää aloittaa varoen. Sopivia liikuntalajeja ovat kävely, vesiliikunta, pyöräily, tanssi ja hiihto. Tieteellistä näyttöä on erityisesti sauvakävelyn ja Pilates-harjoittelun hyödystä. Liikunnan ajatellaan voimistavan elimistön omia kivun lievitysmekanismeja.

Lisäksi sairautta voidaan hoitaa myös ruokavaliolla ja vitamiinilisillä, mutta niistä lisää myöhemmässä postauksessa.

2 kommenttia:

  1. Pitää tutustua tarkemmin!
    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. KAIKKI KIITOKSET DR MUSTAFA: lle YERTINY, VAIMAni TÄYDELLINEN PARANNA FIBROIDISTA. Olen iloinen voidessani kommentoida tätä sivustoa ja kiittää tämän sivuston järjestelmänvalvojaa hänen tähänastisesta suuresta työstään. Yksi onnellisimmista hetkistä elämässä on, kun näet oman vaimosi nukkumassa. nämä mahtavat hetket tekevät sinusta miehen, en todellakaan tiedä kuinka kiittää tohtori MUSTAFAa siitä, että hän auttoi vaimoni parantumaan kuinka monta vuotta hän kärsi FIBROIDista. Törmäsin kontaktiin DR MUSTAFA: n kanssa Internet-otsikkouutisten kautta siitä, kuinka DR MUSTAFA auttoi naista parantumaan fibroidista ja niin monista muista, joilla oli samanlainen kehon ongelma, otin yhteyttä häneen ja hän kertoi minulle, kuinka saada yrtti muutama päivä myöhemmin hän lähetti minulle rohdosannos, jonka vaimoni otti joka aamu 21 päivän ajan, ja hänen lääkkeensä pystyi kutistumaan fibroidin luonnollisesti, ja nyt vaimoni on 5 kuukautta raskaana toisen lapsemme kanssa ja nyt hän on erittäin hyvässä kunnossa ilman sivuvaikutuksia Jos sinulla on fibroosi voi ottaa yhteyttä hänen sähköpostiosoitteeseensa HERBALREMEDIES21@GMAIL.COM tai WhatsApp +2347010821863 neuvoja ja tuotteita varten.

    VastaaPoista