perjantai 21. lokakuuta 2016

IBS - tuo erikoinen kirjainlyhenne

Maailma on pullollaan toistaan erikoisempia kirjainlyhennyksiä, mutta keskitytään nyt niistä aluksi yhteen; IBS. Ja vastauksena kysymykseen miksi on se, että se liittyy terveyteen ja hyvinvointiin. Ja mitä olen huomannut, niin moni fibromyalgiaa sairastava kärsii myös IBS:stä.

IBS tulee sanoista Irritable Bowel Syndrome eli ärtyvän suolen oireyhtymä, joka on toiminnallinen suolistovaiva. Aikaisemmin vaivaa nimitettiin ärtyvästä paksusuolesta, mutta nykyään asia nähdään koko suolistoalueen sairautena. IBS:n pääoireita ovat vatsakipu, turvotustaipumus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli. Oireita esiintyy niin paksu- kuin ohutsuolessa sekä mahdollisesti myös ylävatsalla. Suomalaisilla oireyhtymää esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä ja se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Vaiva on monelle kiusallinen, mutta ei onneksi vaarallinen.


Itse olen kärsinyt erilaisista vatsavaivoista jo pidempään. Olen vuosia sitten saanut lääkäriltä IBS-diagnoosin, mutta hän sai silloin ymmärtämään sen olevan ohimenevä juttu. Yeah right... Olin jo ehtinyt unohtaa koko diagnoosin, kunnes vaivat palasivat taas pahempana kuin koskaan. Kävin hoitohistoriaani läpi ja sieltä se IBS löytyi. Olen lyönyt pääni puhki miettiessäni, mikä näitä vatsaoireita aiheuttaa. Olen kokeillut gluteenitonta, maidotonta, kananmunatonta, vähähiilihydraattista ja ties mitä dieettiä saadakseni vatsani voimaan paremmin. Välillä on hyviä päiviä, mutta välillä mennään alaspäin ja lujaa. Pahimman turvotuksen aikana vatsa näyttää kuin olisi pidemmän aikaa ollut raskaana ja housut puristavat. Ihmisten jatkuva silmäily tuntuu todella epämukavalta. Tekis melkein mieli kulkea kyltin kanssa, jossa lukee "En ole raskaana, kärsin IBS:stä". Tai ehkä vain jätän katseet huomioimatta. :)

IBS:n dignostiikka perustuu Rooma III kriteereihin ja diagnoosi tehdään oirekuvan perusteella. Perusteena on

  • vatsavaivat ja -kivut, joita on esiintynyt vähintään komena päivänä viikossa viimeisen kolmen kuukauden ajan
  • oireita on ollut vähintään puolen vuoden ajan
  • vähintään kaksi kolmesta seuraavista kohdista täyttyy: vatsakipu tai - vaiva
    • helpottaa ulostamisen jälkeen
    • ulostamiskerrat vähenevät tai tihenevät vaivan pahentuessa
    • uloste muuttuu löysäksi tai kovaksi vaivan pahentuessa


Oireille on tyypillistä niiden vaihtelu. Ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Joinakin viikkoina vaivat saattavat olla kiusallisia, muina aikoina niitä on huomattavasti vähemmän. Ja näin se menee ainakin itselläni. Hetken ehtii jo iloita hyvistä päivistä, kunnes tulee takapakkia. Vatsaoireiden lisäksi ärtyvästä suolesta kärsivillä esiintyy tavallista enemmän muita oireita, kuten fibromyalgiaa, unihäiriöitä ja masentuneisuutta. Check, check, check...


Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä kertoo, mitä ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS, Irritable Bowel Syndrome) tarkoittaa, ja mikä siihen auttaa.

Eli voiko olla, että vatsavaivat aiheuttavat tämän kaiken? Tai ehkä tästäkin taas näkee, että kaikki liittyvät kaikkeen. Masennus, migreeni, ruuansulatusongelmat, kehon epätasapaino, aineenvaihdunta...ne kaikki muodostavat kokonaisuuden ja vaikuttavat näin ollen kaikkeen. Ei siis ihme, ettei ole olemassa yhtä ja ainoaa parannuskeinoa, jos kokonaisuus rakentuu pienistä palikoista, joiden tulee toimia yhdessä. Toisella ongelmat voivat sijaita eri kohdassa kuin toisella. Itse alan pikku hiljaa ymmärtämään, että omalla kohdallani oireet ovat pahimmat ruuansulatuksen osalta. Vatsan huono kunto taas aiheuttaa kipuja ympäri kehoja ja viime aikoina olen myös huomannut migreenin kulkevan käsi kädessä vatsan kanssa.

Sit voikin pohtia, mistä tämä kaikki johtuu? Olen huomannut omalla äidilläni hyvinkin samanlaisia oireita. Voisiko taustalla olla syntymän kautta peritty bakteerikanta? Geenien mukana tullut ruuansulatusongelma? Nykymaailman liiallisuuksiin prosessoitu ruoka? Olisipa keinot tehdä tutkimustyötä tämän parissa ja selvittää oireiden alkuperää, jotta ymmärtäisi paremmin mahdollisuudet parannukseen. Mistähän löytyisi lääkäri, joka olisi valmis yhteistyöhön? :D 

IBS: n taustalta voi löytyä seuraavia fysiologisia muutoksia:
  • Taval­lista her­kempi vat­san alueen kipuais­timus (al­hainen kipu­kynnys)
  • Lisään­tynyt kaa­sun tuot­to paksu­suo­lessa ja mahdol­li­sesti ohut­suo­lessa
  • Häi­riöitä suo­liston mikro­bi­ta­sa­pai­nossa
  • Mata­la-as­teinen tu­lehdus suo­lessa, jo­ka ei ai­heuta veren­vuotoa tai suoli­vau­riota
  • Suo­liston voi­makas ja ki­vulias supis­telu tai suo­len toi­minnan laiskis­tu­minen

Mutta toistaiseksi IBS:n hoitoon ei ole olemassa lääkettä, mutta oloa voi yrittää helpottaa ruokavalion avulla. Ruoka­valion tavoit­teena on vä­hentää kaa­sun tuot­toa ja ve­den sitou­tu­mista ulos­teeseen. Si­ten suo­len ve­nytys vä­henee, ki­pu hel­pottuu, tur­votus ja ulos­ta­mis­häiriöt voi­vat vä­hentyä.Ruoka-aineet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: niihin, joita IBS-oireista kärsivän kannattaa välttää, niihin, joita kannattaa suosia, sekä niihin, joilla ei ole havaittu olevan merkittävää vaikutusta vatsaoireisiin. Suo­liston mikro­bi­ta­sa­painoa voi­daan lisäksi tu­kea lisää­mällä hoi­toon IBS:ssä tutki­tusti te­hokas pro­biootti. 

1. Liukeneva kuitu

Ärtyvän suolen oireyhtymään kuuluu perinteisten hoito-ohjeiden mukaan yleensä kuidun lisääminen. Viime vuosina on kuitenkin näytetty toteen, että liukenematon kuitu (viljan lese) ei ole lumetta parempi IBS:ssä, joskus se saattaa jopa pahentaa oireita.

Hyvä tieteellinen näyttö on psyllium –kuidun säännöllisestä käytöstä. Psyllium on liukenevaa kuitua, jolle on ominaista vähäinen fermentaatio paksusuolessa (vähäinen kaasun muodostus) erikoisen molekyylirakenteensa vuoksi. Yhdessä tutkimuksessa pellavansiemenrouhe oli tehokas ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden hoidossa, tosin oireet vähenivät vasta viikkojen käytön jälkeen. On kuitenkin tärkeää aloittaa hoito varovasti pienehköllä annoksella, hitaasti annosta lisäten. Näiden kuitujen lisääminen ei yleensä riitä yksin tuottamaan tyydyttävää hoitotulosta. Kaurakuidusta ei ole tutkimustietoa IBS:ssä, mutta teoriassa sen pitäisi myös sopia. Chia-siemeniä kannattaa myös kokeilla.

Kansainvälinen gastroenterologien yhdistys suosittelee IBS:ssä käytettäväksi kuiduksi liukenevaa kuitua.

Psyllium, chia-siemenet ja pellavansiemenet ovat hyviä kuidun lähteitä.

2. Probiootti

Viime vuosina on todettu, että kun suoliston terveyttä edistävien bakteerikantojen kasvua tuetaan, IBS-oireet, erityisesti turvottelu ja ilmavaivat, voivat helpottua. Probioottivalmisteiden välillä on eroja tehossa. Activia-jogurtin probiootti, lactobacillus GG ja Valio Olo -jogurtin probioottiyhdistelmä on havaittu tehokkaiksi. On mahdollista, että väärin valittu probiootti on täysin tehoton. Probioottivalmistetta on hyvä kokeilla vähintään neljän viikon ajan. Jos siitä on apua, kannattaa käyttöä jatkaa. Probiootin lisääminen ei yleensä riitä yksin tuottamaan tyydyttävää hoitotulosta.

Itse olen ottanut kokeiluun Puhdistamon Tri Ohhiran OM-X Maitohappobakteerin. Tabletti otetaan kerran päivässä tyhjään vatsaan eikä se vaadi kylmäsäilytystä (niin kuin jotkut maitohappobakteerit vaativat). Ostin aikaisemmin apteekista ihan perus maitohappobakteereja, mutta niistä en huomannut olevan mitään hyötyä - tais vatsa jopa mennä enemmän sekaisin. Eli tuotteissa on eroja. Ja valitettavasti tämä näkyy myös tuotteiden hinnoissa.

Puhdistamo Ohhiran OM-X maitohappobakteeri on palkittu kymmeniä kertoja vuosien varrella ja se tunnetaan maailmalla erittäin vahvana maitohappobakteerina.
  • 12 tehokasta kantaa
  • 3 vuotta fermentoitu
  • 1 miljardi maitohappobakteeria
3. Kaasua aiheuttavien lyhytketjuisten hiilihydraattien välttäminen (FODMAP-hiilihydraatit)

Viime vuosina on vahvistunut, että paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit (ns. FODMAP-hiilihydraatit, Fermentable Oligo-,Di-, and Mono-saccharides And Polyols) voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita IBS-potilaille. Terveille nämä aiheuttavat vain vähäisiä ilmavaivoja.

Siksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän kannattaa kokeilla näiden hiilihydraattien välttämistä. Jopa kolme potilasta neljästä on tutkimusten mukaan saanut lievitystä oireistoonsa välttämällä FODMAP-hiilihydraatteja. Välttämisjakson (esim. 2-3 kk) jälkeen ruoka-aineita lisätään ruokavalioon yksi kerrallaan, sillä myös IBS-ruokavaliossa on syytä välttää turhia rajoituksia. 

Vinkkejä vatsavaivaisen keittiöön
FODMAP-ruokavaliosta ajattelin kirjoittaa seuraavaksi ihan oman postauksen. Aihe on sen verran laaja, joten se ansaitsee ihan oman postauksensa. 

Muita hoitokeinoja

Jos ruokavalio ei riittävästi auta, turvotteluun ja ilmavaivoihin voi kokeilla ilman reseptiä saatavaa dimetikoni- tai simetikonilääkettä. Ne alentavat suolen nesteiden pintajännitystä, minkä seurauksen isot kaasukuplat pilkkoutuvat pienemmiksi. Ripulia hillitsemään voi käyttää väliaikaisesti loperamidi-lääkettä, jota saa pieniä määriä ilman reseptiä.

Linkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti