perjantai 14. lokakuuta 2016

Mindfulness - Hyväksyvä tietoinen läsnäolo


Viime postauksesta on kulunut todella pitkä aika ja olen todella iloisesti yllättynyt sivulla edelleen käyvien vierailujen määrästä. Vai pitäisikö sen kieliä siitä ikävästä tosiasiasta, että samoista vaivoista ja diagnoosista kärsiviä on yhä enemmän? Toivottavasti olette kuitenkin löytäneet lisäinfoa ja tietoa etsimäänne kysymykseen ja epätietoisuuteen. Tiedän miten hukassa olin itse, kun sain diagnoosin, enkä tiennyt siitä mitään.



Elämä fibromyalgian kanssa on välillä todella haastavaa. Ehkä kyseessä on se, ettei ihmiset (tai edes lääkärit) ole täysin tietoisia kyseisestä sairaudesta. Viime aikaisten uutisten valossa olen kuitenkin huomannut, että asiaan on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Valitettavaa, että lääkärit silti hoitavat mielummin oireita kuin yrittäisivät selvittää oireiden aiheuttajaa. Monelle on varmasti tuttua, että lähipiiri ei ymmärrä ja tuntuu pahalta selitellä omaa jaksamistaan. Itse olen todella kiitollinen puolisosta, joka seisoo vierellä vaikeinakin aikoina.

En halua vähätellä fibromyalgiaa ja sen oireita, mutta itse koen sen olevan merkki siitä, että kehossa on jotain todella epätasapainossa. Syitä epätasapainoon voi olla useita ja koska ihmiskeho on monimutkikas kokonaisuus, ei sen selvittäminen ole helppoa. Taustalla saattaa olla useita asioita, jotka yhdessä aiheuttavat oireita.


En usko, että fibromyalgian taustalla olisi yksi ja tietty asia vaan sairaus on monen eri osa-alueen epätasapainon tulos.

Nykymaailmassa eletään niin kiireistä elämää, sosiaalinen media ja teknologia on koko ajan mukana niin hyvässä kuin pahassa, ruuan ja liikunnan merkityksestä puhutaan koko ajan enemmän ja niin edelleen ja niin edelleen. Tuntuu, että koko maailmaa vaivaa ihan hirveä suorittamisen tarve, stressi ja pakonomainen ylisuorittaminen! Onko siis ihme, ettei kroppa pysy mukana? Ylen sivuilta löytyy hyvä artikkeli tästä ylisuorittamisesta ja siitä, miten ihminen itse kiristää omaa vannettaan. Artikkelin voi lukea täältä: Professori: Nykyihminen vetää hyvätkin asiat överiksi

"Ihminen on itse se, joka kiristää vanteen ohimoilleen. Pitäisi löytää rohkeus uskaltaa elää tasapainoisesti juuri minulle ja perheellemme sopivaa elämää meidän lähtökohdistamme, ei muiden."
- Kasvatustieteen professori Juha T. Hakala -

Kuinka moni meistä istuu esimerkiksi päivän aikana surimman osan ajasta? Tai kuinka moni käyttää kännykkää vielä nukkumaan mennessä? Kuinka monella jää ruokailu välistä kiireen takia ja sen seurauksena seuraavalla kerralla tulee syötyä liikaa ja vatsa tulee kipeäksi? Kuinka monella pyörii keskellä yötä ajatukset päässä, eikä uni tule? Kaikesta paistaa läpi, kiire, stressi, suorittaminen ja itseltä liikoja vaatiminen. Itselläni on paha tapa ajatella asioita liikaa ja vaikka makaisin sängyssä peiton alla, koen silti olevani jännittynyt ja stressaantunut, koska pää ei osaa päästää irti. Ja tästä päästään seuraavaan aiheeseen eli yksi keino vähentää stressiä ilman lääkkeitä, fyysistä ponnistelua tai rahanmenoa.

=> Mindfulness

Mindfulnessille ei ole olemassa kunnon suomenkielistä sanaa ja yleensä käytetäänkin englanninkielistä vastinetta. Mindfulnessilla tarkoitetaan tietoista läsnäoloa, hyväksyntää.

"Leena Pennanen suomensi sanan Mindfulness muotoon hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Mindfulness on mielen kyky pysähtyä ja asettua tähän hetkeen. Se on erityinen tapa huomioida läsnä olevaa hetkeä, hyväksyen, ilman arvostelua. Hyväksyntä on aktiivinen toiminta, jonka aktivointi näkyy myös aivokuvanteissa. Mindfulnessin juuret löytyvät vuosituhansia vanhoista jooga- ja meditaatioperinteistä."

What is mindfulness?
Itse olen kokeillut yhtä sun toista keinoa stressin helpottamiseksi, kun stressivaihe oli pahimmillaan. Kokeilin myös mindfulness-harjoitteita ja täytyy sanoa, että alkuskeptisyyden jälkeen huomasin menetelmän tehon. Mindfulness-harjoitukset eivät vaadi fyysistä ponnistusta, joten ne on helppo tehdä koska vain. Ja tietoisen läsnäolon harjoittamisella ja hengitysharjoitteilla opein lukemaan kehoani enemmän, hahmottamaan ympäristöä paremmin ja rentouttamaan oloa. Suosittelen kokeilemaan! Aluksi harjoitteet tuntuvat typeriltä ja keskittyminen herpaantuu, mutta sitten kun ymmärrät harjoituksen pointin, ymmärrät myös sen tuoman hyödyn. :) Jälkeenpäin ei tarvitse enää jatkuvaa harjoittelua, vaan se tulee ikään kuin itsestään. Akuutissa stressitilanteessa täytyy edelleen patistaa itseä tekemään harjoituksia tai muuten ajatukset jäävät taas jumiin ja vaivaavat pitkän aikaa. Joillekin stressinhallintaan sopii liikunta, toiselle lukeminen tai musiikinkuuntelu tai vaikka kaikki tilanteen mukaan. En väitä, että tämä olisi se ainoa keino helpottaa stressiä, mutta ainakin yksi lisäkeino.

Suosittelen myös kokeilemaan seuraavaa kirjaa ja sen harjoitteita: Stressinhallinnan käsikirja.




"Tietoinen läsnäolo on kehon ja mielen tiedostamista ja olemista läsnä tässä hetkessä. Se on tietoisuutta siitä, mitä tapahtuu juuri nyt - havaitsemista ilman suodattimia tai arvostelua.Tietoisen läsnäolon tuominen mukaan arkipäivän elämään auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta ja ohjaa kohti myötätuntoisempaa, terveellisempää ja rauhallisempaa elämää sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia."

Lisää tietoa mindfulnessista löytyy netistä paljonkin kirjoittamalla hakusanaksi Mindfulness.

Oletko sinä kokeillut mindfulness-harjoituksia? Mitä olet mieltä, toimiiko se vai onko se vain yksi höpöhöpöjuttu muiden trendien ohella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti