Mainostin jokin aika sitten postauksessani kirjaa Foods that fight fibromyalgia ja lupasin yhdelle lukijalleni kirjoittaa kirjasta referaatin. Olen yrittänyt parhaani mukaan kääntää kirjan tekstejä, mutta mikäli huomaat jotain epäselvyyksiä, niin ota ihmeessä yhteyttä. Olen yrittänyt poimia ylös mielestäni ne tärkeimmät kohdat, jotka itselleni saivat aikaan "Ahaa"-elämyksen. Tässä käydään läpi taustoja, mitkä saavat kehon toimimaan huonommin ja olon pahemmaksi. Lisäksi tekstistä löytyy vinkkejä oikeanlaiseen ruokavalioon sekä siihen, mitkä aineet kannattaa jättää pois ruokavaliosta.
Fibromyalgian laukaisevaa
tai laukaisevia tekijöitä on vaikea löytää, mutta tutkimuksissa on todettu,
että oireet kuvastavat energiakriisiä kehossamme. On myös todetu, että
jokaisella fibromyalgiaa sairastavalla ihmisellä on jonkin ravintoaineen
puutos. (Tämä puhuu saman asian puolesta, mitä Tohtori Tolonen kirjoittaa
lisäravinteista fibromyalgiaa sairastaville. Siitä löytyy enemmän juttua täältä.)
Energiakriisin taustalla ovat heikkolaatuinen
ravinto, huono yöuni, hormonaaliset puutteet sekä erilaiset
stressitekijät (mm. infektiot, vauriot, myrkylliset kemikaalit niin ilmasta, vedestä kuin ruoastakin).
Yksinkertaisesti sanottuna kaikki ne asiat, jotka saavat sinut kuluttamaan
enemmän energiaa kuin pystyt tuottamaan, aiheuttaa kriisin kehossamme. Tämän
seurauksena hypotalamus, joka käyttää eniten energiaa kokoonsa nähden, alkaa
toimimaan huonommin. Hypotalamus kontrolloi unta, hormonituotantoa, lämpötilaa,
verenkiertoa, verenpainetta ja hikoilemista ja sen toimintahäiriö aiheuttaa
monia oireita, jotka ovat liitetty fibromyalgiaan.
Ravinnolla on
suuri merkitys tämän energiavajeen korjaamiselle. Varsinkin serotoniinin määrä
on sairastuneilla alhaisempi kuin normaaleilla verrokeilla ja serotoniini
vaikuttaa oleellisesti mielialaan,
uneen, mielijohteisiin, ruokahaluun ja motivaatioon. Keho tuottaa serotoniinia
tryptofaani-nimisestä amonihaposta, jota löytyy mm. kalkkunasta, kananmunista,
maitotuotteista, siemenistä, pähkinöistä ja monista hedelmistä ja
vihanneksista. Näitä kannattaakin siis suosia ruokavaliossa.
On myös todettu,
että jopa yli 60 %:lla (huom. tutkimukset tehty pääasiassa Jenkeissä)
sairastuneista on krooninen ruuansulatushäiriö ja ruoka-aineallergioita. On
hyvä siis tietää omat allergiansa ja ruuansulatushäiriöt, jotta ravinnon
muutoksilla ei pahenna omaa oloaan entisestään. Tässä kohtaa kannattaa ottaa
yhteyttä lääkäriin, jos epäilee allergiaa tai muita ruuansulatusongelmia ennen
kuin lähtee muuttamaan ruokavalioaan.
Fibromyalgia kehittyy asteittain kuten krooniset sairaudet yleensäkin. Pitkään jatkuneiden ja kroonistuneiden oireiden takia keho lopulta väsyy kaiken sen stressin alla. Keho toimii kuitenkin parhaiten, kun tarjoamme sille kunnolla tasapainoista ravintoa (ruoka, joka sis. korkean antioksidanttipitoisuuden, mineraaleja ja vitamiineja) ja minimoimme haitalliset elementit (stressi, sokeri, säilöntäaineet, kahvi, alkoholi, roskaruoka, lääkkeet, tupakointi, ylityöt, liian vähäinen liikunta jne.). Muutos ruokavaliossa auttaa kehoa voimaan paremmin, mutta on hyvä huomata, että muutokset tapahtuvat hitaasti - kyseessä ei ole mikään ihmelääke tai -pilleri, joka hetkessä muuttaa voinnin paremmaksi. Itse ainakin ajattelen, että sairaus on kehittynyt vuosien varrella, joten siitä paraneminenkin vie varmasti yhtä kauan.
Jotta keho toimisi paremmin, meidän täytyisi nostaa solujen energiatasoa. Tutkijat ovat löytäneet, että fibromyalgiapotilaat (kuten myös väsymysoireyhtymäpotilaat) kärsivät tilasta, jota voidaa kuvata sanalla "lihastoksisuus" (= "muscle toxicity"), joka käytännössä tarkoittaa lihassolujen sisällä olevien mitokondrioiden riittämätöntä energiantuotantoa. Eli solutasolla tämä johtuu siitä, että verenkierto on jollain tapaa estynyt/vähentynyt tiettyyn kudokseen, joka johtaa suoraan vähentyneeseen kudoksen hapetukseen, alhaiseen energiavarastoon ja huonoon hapetuskykyyn. Tämän seurauksena lihakset väsyvät, niiden teho heikkenee ja lihaksia alkaa särkemään, koska solujen mitokondrioiden tuottama energiamäärä on ylitetty ja mitokondrioihin alkaa kertyä jätetuotteita nostaen solun toksisuusastetta.
Tutkijat arvioivat, että 80 % tapauksissa stressi on laukaissut fibromyalgian. Liiallinen ja pitkäaikainen stressi tukahduttaa immuunivasteen ja jättää keho alttiiksi infektioilleja sairauksille. Tämän takia olisi ehdottoman tärkeää saada poistettua stressitekijät ympäristöstä tai ruokavaliosta. Stressiä voidaan kontrolloida esim. säännöllisellä liikunnalla, syvähengittelyllä, meditaatiolla, riittävällä levolla sekä oikeanlaisella ruokavaliolla. Ruokavaliolla voidaan myös parantaa maksan toimintaa.
Olet sitä mitä syöt -sanonta pätee fibromyalgiaan todella hyvin. Jotkut ovat saaneet apua oloonsa gluteenittomalla ruokavaliolla ja on esitetty, että tällainen subkliininen eli piileväoireinen keliakia olisi joidenkin fibromyalgia oireiden taustalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että meidän jokaisen keho toimii omalla yksilöllisellä tavallaan. Ei ole olemassa tiettyä dieettiä, joka sopisi kaikille vaan jokaisen tulee itse löytää omalle keholleen sopiva tasapaino eri ravintoaineiden välille allergiat ja ruuansulatushäiriöt mukaan lukien.
Hedelmät ja vihannekset olisi hyvä liittää mukaan ruokavalioonsa ja olisi suositeltavaa syödä ruokaa niin raakana (ei prosessoituna eineksenä) kuin mahdollista. Synteettisiä kemikaaleja tulisi välttää. Kasvipainoitteinen ruokavalio suosii fibromyalgiaa sairastavia, mutta lihan ja kalan kautta saadaan helposti kehon tarvitsemia proteiineja. Kirja ehdottaa, että lähemmäksi 70 % ruokavaliosta tulisi koostua hedelmistä, vihanneksista, siemenistä ja pähkinöistä, mutta tähän määrään en ota itse enempää kantaa. Entsyymipitoinen ruokavalio pitää yllä elämää ja kirja ehdottaa tätä varten paljon tuoretta salaattia ruokavalioon. Antioksidanteilla taistellaan happiradikaaleja vastaan ja niitä löytyy paljon hedelmistä ja vihanneksista. Itse lisäisin tähän myös erilaiset siemenet, esim. Chia-siemenet, joita on todella helppo lisätä salaatin, jogurtin, rahkan tai lähes minkä tahansa joukkoon.
Kirjan antamia ohjeita ja neuvoja:
- Täytä ruokakomerosi terveellisillä ruoka-aineilla, jotta voit helposti rakentaa terveellisiä aterioita.
- Vältä epäterveellisiä transrasvoja.
- Hävitä kaikki pitkälle prosessoidut tuotteet ruokakomerostasi, mm valkoiset jauhot, sokeriset tuotteet sekä tuotteet, jotka sisältävät paljon säilöntäaineita ja väriaineita, joilla on pitkä säilymisaika tai jotka ovat jo vanhentuneita.
- Suosi luomua niin tuoreruokien, lihan kuin maidon suhteen.
- Nosta kuidunsaantiasi tuoreilla hedelmillä ja vihanneksilla, mutta vältä tuontitavarana tuotua ja sesongin ulkopuolisia tai keinotekoisilla kasvualustoilla kasvavia tuotteita.
Lopputuloksena voidaan sanoa, että biokemiallinen vajavaisuus on loppupeleissä usean sairauden taustalla. Tasapaino on elintärkeää kokonaisuudessaan ja sen on oltava dynaamista ja jatkuvaa. Olet mitä syöt, joten pidä huoli siitä mitä syöt :) Sen enempää kirjassa ei otettu kantaa keliakiaan tai maitotuotteiden välttämiseen, niistä aiheista saa varmasti kirjoitettua vaikka kokonaisen kirjan. Mutta kirjassa painotettiin hyvin paljon tasapainoista ruokavaliota sekä ruoka-aineiden puhtautta ja ravintoarvoja. Resepteissä oli myös muutamia ohjeita ihan raakaruoan valmistamiseen ja raakaruokahan onkin nykypäivän trendi ja siitä voi olla apua myös fibromyalgian oireiden hallinnassa. Siitäkin voisi kirjoittaa vaikka kirjan tai useamman.
Tähän postaukseen on tosiaan yritetty referoida ~100 sivua tekstiä, jouduin aika paljon yksityiskohtia ja asioita jättämään pois. Kannattaa lukea kirja kokonaisuudessaan läpi, mikäli englanninkieli ei aiheuta liikaa ongelmia. Näiden tekstien lisäksi kirjassa on x-määrä erilaisia reseptejä, joita en ole tähän lähtenyt kääntämään. Laitan niistä erikseen postauksia sitä mukaan, kun itse kokeilen niitä kotona. Toivottavasti tästä referaatista on muillekin hyötyä, itse ainakin aloin ymmärtämään omaa kehoani paremmin luettuani kirjan.
Kiitos paljon tästä! :)
VastaaPoistaPuhuttiinko kirjassa enempää (tai tiedäkö muuten) maksan toiminnan vaikuttamisesta fiberomyalgiaan/sen puhkeamiseen? Itselläni on kai ollut vuosia korkeita maksa-arvoja mutta niihin ei ole liiemmin puututtu. Itse epäilen asialla olevan vaikutusta.
Maksan toiminnasta ja vaikutuksista puhuttiin aika vähän koko kirjassa. Yhdessä lyhyessä kappaleessa siitä kerrottiin hieman. Itselläni ei ole mitään kokemusta maksan toiminnasta tai poikkeavista maksa-arvoista. Lääkäri tai asiaan perehtynyt ravintospesialisti osaa varmasti auttaa paremmin.
PoistaKirjassa sanottiin kuitenkin seuraavaa:
”Maksa vastaa pääasiassa kehon myrkkyjen poistamisesta ja sen toiminta on oleellinen osa kehon immuunijärjestelmää ja auttaa taistelussa sairauksia vastaan. Kun maksaa kuormitetaan myrkyllisillä aineilla tai sen detoksikaatiojärjestelmä on vahingoittunut, voi se johtaa kroonisiin sairauksiin kuten fibromyalgiaan.
Huonoon maksan toimintaan on 4 perussyytä
1) Kumulatiiviset myrkyt (esim. säilöntäaineet, alkoholi, kemikaalit, hyönteismyrkyt ja muut myrkylliset aineet, jotka voivat varastoitua) ovat heikentäneet maksan toimintaa. Vaikka myrkyt eivät varastoituisikaan suoraan maksaan, voi muiden elinten (maksan ja haiman) toiminta myrkkyjen takia vaikuttaa myös maksan toimintaan.
2) Vääränlainen ruokavalio. Varsinkin vähän proteiinia sisältävä ja runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja sisältävä ruokavalio rasittaa maksaa. Tällaisia ruokia ovat pitkälle prosessoidut ruoat, roskaruoat, valkoisesta jauhoista tai sokerista valmistetut tuotteet (eng. refined white flour products, white sugar products).
3) Ylensyöminen. Liiallinen syöminen on yksi tavallisimmista syistä maksan toimintahäiriön kehittymiselle. Liian iso ravintomäärä saa aikaan liiallisen työn maksalle ja aiheuttaa nöin ollen maksan toimintojen hidastumisen, jolloin maksa ei pilko haitallisia aineita tarpeeksi tehokkaasti.
4) Lääkkeet. Lääkkeet rasittavat maksan toimintaa, sillä ne ovat kehon ulkopuolisia aineita, joita maksa yrittää hajottaa jatkuvalla syötöllä. Jotta maksa selviää tällaisesta ylisuuresta työmäärästä, keho kerää vitamiineja ja mineraaleja muualta kehosta auttaakseen maksaa pilkkomaan lääkeaineita ja myrkkyjä. Myös liiallinen alkoholi, kofeiini sekä ehkäisyvalmisteet vaikuttavat maksan toimintaan.
Ravintosuosituksia maksan toiminnan parantamiseksi:
1) Tuoreista porkkanoista, kaalista, selleristä, valkosipulista, lehtikaalista ja punajuuresta valmistettu juoma. Kaikissa näissä raaka-aineissa on paljon parantavia ainesosia.
2) Vältä suolaa, sillä saattaa estää detoksifikaatiota.
3) Vältä vehnää ja maitotuotteita, sillä ne saattavat hidastaa detoksifikaatiota.
4) Vältä greippejä, sillä ne sisältävät naringinia, flavonoidia, joka estää maksan toimintaa.
5) Vältä kahvia, teetä, alkoholia, sokeria kaikissa muodoissa sekä makeutusaineita.
6) Lisäämällä alpha-lipoiinihappoa , C-, E-, ja B-vitamiineja ja bioflavonoideja ruokavalioon on erittäin hyödyllistä
7) Mineraalit kuten sinkki ja selenium ovat myös hyödyllisiä
Yritä päivittäin syödä:
1) Iso, vihreä salaatti
2) Yksi annos tuoretta sesonkihedelmää tai -marjoja (omenoita, päärynöitä, mustikoita), ei mehua!
3) 3-4 annosta kevyesti höyrytettyjä vihanneksia, kuten parsakaalia, ruusukaalia, lehtikaalia tai kaalia.
4) Kupillinen (~2,4 dl) keitettyjä linssejä, papuja ja/tai palanen höyrytettyä tai grillattua kalaa
5) Kupillinen (165 g) kokojyväriisiä”