torstai 5. kesäkuuta 2014

Parsakaalin hyvät ominaisuudet fibromyalgiaa sairastavalle

Fibromyalgiaan sairastuttuani aloin etsimään tietoa sairaudesta ja siitä, miten siihen voidaan vaikuttaa ilman lääkinnällisiä apukeinoja. Yksi vaikutusmekanismi on ruokavalio ja sen sisältämien vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien vaikutukset hyvinvointiin. Tilasin itselleni kirjan Foods that fight fibromyalgia, josta kokeilinkin ensimmäisenä valmistaa juustoisen parsakaalipiirakan. Ohjeen tähän piirakkaan löydät toisesta blogistani, joka käsittelee enemmän ruokaa, leivontaa sekä viinejä. Suora linkki ohjeeseen löytyy tästä.


Parsakaali on ravintosisällöltään todella runsas ja sillä on paljon terveydellisiä hyötyjä. Parsakaalista voidaan syödä kaikki sen maan päällä kasvavat osat ja sitä voi käyttää mm. gratiineissa, wokeissa, piiraissa ja keittoissa, sekä liha- tai kalaruokien lisukkeena eli todella monessa ruuassa. Parsakaali sisältää useita ravintoaineita, kuten mm. A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja. Parsakaali on myös kevyt ruoka-aine, sisältäen vain n. 24 kcal / 100 g. Tämä tekee parsakaalista erittäin hyvän ja ravintorikkaan ruoka-aineen myös laihduttajalle.

Parsakaali sisältää antioksidantteja, jotka parantavat vastustuskykyä ja neutralisoivat vapaita radikaaleja. Kehossa kehittyy aina vapaita radikaaleja, mikä on ihan luonnollista. Mutta ongelmatilanne syntyy kun vapaita radikaaleja kehittyy liikaa, usein nykyaikaisen elämäntapamme seurauksena; stressitilat, unenpuute ja epäpuhdas tai epäterveellinen ruokavalio ovat omiaan aiheuttamaan vapaiden radikaalien kehittymistä elimistössämme. Vapaita radikaaleja pidetään suurimpana tekijänä ikääntymisprosessissa ja yleisesti ihmiset eivät halua ikääntyä ennenaikaisesti. Vapaat radikaalit tuhoavat solujamme ja voivat saada aikaan vakavia sairauksia elimistössämme.

Aikaisemmassa postauksessa oksidatiivisesta stressistä kerroin, miten fibromyalgiaa sairastavan ihmisen keho on epätasapainossa solujen hapetus-pelkistystilassa. Tähän hapetusstressiin auttaa antioksidantit, joten fibromyalgiaa sairastavan on hyvä lisätä antioksidantteja sisältäviä ruoka-aineita ruokavalioonsa.

Lähde:
parsakaali.fi

2 kommenttia:

  1. Hei! Täällä yksi hukassa oleva fibro-diagnoosin saanut. Olen lueskellut blogisi läpi, hyvää tekstiä kirjoitat ja paljon tietoa olet tänne kerännyt.
    itse olen myös kiinnostunut tämän sairauden lääkkeettömästä hoidosta ja olen aina ollu hyvinvoinnista kiinnostunut.
    Olisiko sinun mahdollista tehdä vähän laajempi postaus tuosta kirjasta? Itselleni sen hankkimisesta ei hirveästi hyötyä olisi kun niin huonosti englantia osaan...
    Olen syönyt aika terveellisesti jo ennen sairastumistani, eikä pienet ruokavaliomuutokset tuottaisi hankaluuksia, jos ne yhtään tähän oloon helpottavat. Tähän asti olen saanut hyvin ristiriitaista tietoa ravinnosta. Esim. Tällä hetkellä syön sekä vilja- että maitotuotteita pienissä määrin. Olen myös kärsinyt syömishäiriöstä, joten pelkään liikaa rajoittaa ruokavaliota (kestääkö pää).
    kiitos, sinusta on varmasti minulle ja monelle muulle apua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Olipas kiva saada näin positiivista palautetta! Aloitin tämän blogin kirjoittamisen ihan omien ajatusten ja tutkimustulosten kirjaamista varten. Kiva huomata, että muutkin lukevat näitä postauksia ja löytävät ehkä itselleen apua fibron kanssa elämiseen.

      Ruokavaliosta löytyy paljon erilaisia teorioita, jotka saattavat auttaa fibro-oireiden hallintaan. Ihmiset ovat vaan niin yksilöitä, että oikeanlaisen ruoan löytäminen vaatii pidempiaikasta kokeilua. Osalle sopivat tuotteet eivät välttämättä sovi toisella ja päinvastoin.

      Tuo postaamani kirja vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta luettavalta ja ainakin joissakin asioissa koin itse ahaa-elämyksen. Voisin yrittää kirjoittaa siitä laajemman postauksen ja tiivistää kirjassa esitetyt asiat lyhyemmin ja suomeksi. Mitään deadlinea en uskalla luvata, mutta yritän tehdä sen niin pian kuin mahdollista.

      Kiitokset vielä kommentistasi ja pyyntösi on otettu huomioon. Tsemppiä sinulle fibron kanssa elämiseen! Minä ainakin uskon parempaan - ja kivuttomampaan - tulevaisuuteen sairaudesta huolimatta :)

      Poista