maanantai 12. toukokuuta 2014

Fibromyalgia ja migreeni

Törmäsin pariin englanninkieliseen artikkeliin, joissa puhutaan fibromyalgiaa sairastavien migreenistä. Itselläni on vuosia ollut eriasteisia päänsärkyjä ja viime vuosien aikana päänsärkykohtaukset ovat muuttuneet todella pahoiksi. Parin lamaannuttavan särkykohtauksen jälkeen hakeuduin lääkärin juttusille ja hän diagnosoi vaivan migreeniksi. Sain lääkäriltä reseptin migreenilääkkeille ja niiden avulla olen saanut pidettyä pahimmat kohtaukset poissa - valitettavasti näitä migreenejä tulee edelleen viikottain. Ja pahimmillaan kestävät useeamman päivän. Itse olen migreenikohtauksen jälkeen päivän verran ihan poikki ja nuutunut, vaikka lääkkeen ottaisikin ajoissa. Pahin kipu ja huono olo ovat poissa, mutta silti tuntuu kuin päänsärky olisi ihan nurkan takana tulossa uudelleen.

Tästä pääset alkuperäisiin artikkeleihin:
Tutkijat ovat yrittäneet löytää linkkejä näiden kahden sairauden välille (tai kolmen sairauden välille, sillä monet tutkijat nostavat väsymysoireyhtymän samaan kategoriaan). Fibromyalgiaa sairastavilla tavataan sekä jännityyspäänsärkyä että migreeniä. Jännityspäänsärky sisältää sekä niska-hartiaseudun lihasten jännityksestä että henkisestä kuormituksesta johtuvat päänsäryt kun taas migreeniin liitetään äärimmäisen voimakkaat ja toispuoleiset kivut. Migreenikohtauksia aiheuttavat usein tietyt ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Migreeni voi esiintyä niin aurallisena kuin aurattomana. Oireet voivat vaihdella suurestikin henkilöiden välillä, mutta seuraavat oireet pitävät ainakin omalla kohdallani paikkaansa:
  • särky on sykkivää
  • särky on toispuolista
  • särky on kohtalaista tai kovaa, ja estää normaaleja toimintoja
  • fyysinen aktiivisuus pahentaa särkyä, sekä samanaikaisesti vähintään toinen seuraavista oireista:
  • pahoinvointi tai oksentelu
  • valonarkuus ja ääniherkkyys
Jälkimmäisen artikkelin mukaan tutkimukset osoittavat, että päänsäryt ovat yleisempiä niillä fibromyalgiapotilailla, joilla on myös masennusta, ahdistuneisuutta, univaikeuksia sekä allodyniaa (normaalin kosketuksen aiheuttamaa kipua) pään ympärillä. Itse olen käynyt läpi pahan masennuksen aikoinani ja ahdistus- ja paniikkihäiriötkin löytyvät taustalta. Nämä taitaa olla usean tunnollisen ihmisen oireita? Itse opiskeluaikana paloin melkein loppuun, kun yritin perfektiomaisesti tehdä kaikki mahdolliset asiat. Nyt osaan jo vähän jarrutella eikä kaiken tarvitse aina olla niin viimeisen päälle tehtyä ;)

Ja kannattaa todellakin mennä lääkärin juttusille toistuvien päänsärkyjen takia, jotta niiden syy saadaan selville. Migreenilääkkeet ovat kuitenkin tarkoitettu migreenin hoitoon, eivätkä ne tehoa tavalliseen päänsärkyyn. Itselläni on käytössä migreenilääke, joka sisältää myös särkylääkettä. Se yhdistelmä toimii minulla parhaiten ja sillä menen kunnes jonain päivänä pääsen migreenistä kokonaan eroon. Utopistinen ajatus vai optimistinen näkemys? Sen näkee sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti